Friday, March 29, 2024

Τι είναι το WordPress; Οδηγός για αρχάριους

Good News

Εάν για κάποιο λόγο διαβάζεις αυτό το άρθρο, δεν αναρωτιέσαι μόνο τι είναι το WordPress αλλά σίγουρα σκέφτεσαι να φτιάξεις μία ιστοσελίδα και δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις. 

Λοιπόν, ναι, η δημιουργία (και η συντήρηση) μίας ιστοσελίδας κάποιες φορές μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποκαρδιωτική, είτε προσπαθήσεις να την κατασκευάσεις μόνος σου είτε απευθυνθείς σε κάποια εταιρεία ή προγραμματιστή που αναλαμβάνει την κατασκευή ιστοσελίδων. 

Θέλεις να δημιουργήσεις κάτι που θα λατρέψουν οι πελάτες σου, αλλά δε θέλεις η διαδικασία να διαρκέσει μήνες.

Σου μίλησαν για το WordPress ως λύση για να φτιάξεις το ηλεκτρονικό σου κατάστημα και… πως να διαλέξεις όταν δεν ξέρεις τι είναι το WordPress ή πως μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σου;

Μην ανησυχείς, αυτός ο οδηγός για αρχάριους θα σου μάθει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις και πριν αποφασίσεις.

 

Τι είναι το WordPress;

To WordPress είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα (CMS). Είναι ένα δημοφιλές εργαλείο για άτομα χωρίς εμπειρία κωδικοποίησης που θέλουν να δημιουργήσουν ιστότοπους και ιστολόγια (blogs).

Το λογισμικό δεν κοστίζει τίποτα. Όλοι μπορούν να το εγκαταστήσουν στον server τους, να το χρησιμοποιήσουν και να το τροποποιήσουν εντελέως δωρεάν.

 

Γιατί να χρησιμοποιήσω το WordPress;

Το WordPress είναι η αγαπημένη πλατφόρμα για πολλούς bloggers και επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 36,4% όλων των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν WordPress

Στις επόμενες παραγράφους θα αναλύσουμε ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους το WordPress είναι τόσο δημοφιλές:

  1. Το WordPress είναι Ελεύθερο Λογισμικό

    Το WordPress είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να τροποποιήσει τον πηγαίο κώδικα και να αναδιανείμει το λογισμικό. Είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στους ανθρώπους να συνεισφέρουν τις ιδέες τους για τη βελτίωση της πλατφόρμας. Εξάλλου, Υπάρχει μια κοινότητα ανοιχτού κώδικα που βοηθά το WordPress να γίνει ακόμη καλύτερο.

  2. Το WordPress είναι εύκολο στη χρήση για αρχάριους.

    Το WordPress δεν απαιτεί πτυχίο μηχανικών υπολογιστών ή προγραμματιστών για να το χρησιμοποιήσεις. Είναι ουσιαστικά κατασκευασμένο για ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερη τεχνική εξοικείωση. Το περιβάλλον εργασίας του χρήστη (user interface ή εν συντομία UI) είναι ιδιαίτερα φιλικό. Για να προσθέσετε μια νέα σχεδίαση στον ιστότοπό σας, μπορείτε απλώς να κατεβάσετε ένα νέο Θέμα (theme). Εάν πρέπει να προσθέσετε μια νέα λειτουργία, όπως μια φόρμα για να έρχονται οι επισκέπτες σας σε επαφή μαζί σας, απλώς εγκαταστήστε ένα plugin. Οι εργασίες ανάπτυξης ιστοσελίδων που κάποτε χρειάζονταν ώρες για να ολοκληρωθούν μπορούν, πλέον, να γίνουν μέσα σε λίγα λεπτά.

  3. Το WordPress είναι φιλικό στις μηχανές αναζήτησης (SEO Friendly)

    Δεν αρκεί να χτίσετε μία ιστοσελίδα με WordPress, θέλετε οι χρήστες (και πιθανοί σας πελάτες) να μπορούν να σας βρουν στις μηχανές αναζήτησης. Με εξειδικευμένα Plugins για βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας, όπως το Yoast SEO ή το Rank Math, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε σημαντικά την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης.

  4. Το WordPress υποστηρίζει όλους τους τύπους πολυμέσων

    Το WordPress δεν σας θέτει περιορισμούς όταν θα χρειαστείτε να κάνετε χρήση πολυμένων καθώς υποστηρίζει την πλειοψηφία των σημαντικούς τύπων multimedia περιεχομένου. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε συνδυασμό κειμένου, εικόνων και βίντεο στον ιστότοπό σας. Σε αυτήν την ανταγωνιστική αγορά για την προσοχή των καταναλωτών, είναι καλό να γνωρίζετε ότι η πλατφόρμα που επιλέξατε σας δίνει δημιουργική ελευθερία και δεν σας περιορίζει στο να χτίσετε την ιστοσελίδα σας όπως ακριβώς την επιθυμείτε.

  5. Το WordPress είναι ασφαλές

    Η ασφάλεια είναι ένα μείζον θέμα και σημαντική ανησυχία για τις επιχειρήσεις. Με τον ρυθμό παραβιάσεων δεδομένων που συμβαίνουν κάθε χρόνο να μην εμφανίζει πτωτική πορεία, θέλετε να είστε ήσυχοι ότι τα δεδομένα σας (και τα δεδομένα των πελατών σας) θα προστατεύονται. Εφόσον ενημερώνετε τα πρόσθετα και τους κωδικούς πρόσβασης ασφαλείς, το WordPress είναι μία από τις ασφαλέστερες και καλά θωρακισμένες πλατφόρμες CMS. Η πλατφόρμα σας προσφέρει πολλές δυνατότητες για τη διαφύλαξη του ιστότοπού σας, όπως την αποσύνδεση των αδρανών χρηστών καθώς και την δυνατότητα προσθήκης ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA – Two Factor Authentication).

  6. To WordPress είναι δωρεάν

    Το WordPress είναι εντελώς δωρεάν! Δεν θα σας κοστίσει τίποτα για να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό. Ωστόσο, αν δεν προσπαθήσετε να μάθετε πως θα φτιάξετε μία ιστοσελίδα μόνοι σας, θα πρέπει να πληρώσετε έναν τρίτο προγραμματιστή για να την δημιουργήσει καθώς και έναν πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων WordPress για να κάνετε τον ιστότοπό σας διαθέσιμο διαδικτυακά και προσβάσιμο από κάθε γωνιά του κόσμου.

Πότε Ξεκίνησε το WordPress

Το 2003, το WordPress δημιουργήθηκε από τον Matt Mullenweg, ο οποίος τότε δεν ήταν παρά ένας φοιτητής.

Ξεκίνησε με βάση ένα προηγούμενο project που ονομάζεται b2/cafelog, λογισμικό που δημιουργήθηκε αρχικά από τον Michel Valdrighi.

Ο Matt είδε την ευκαιρία να βελτιώσει τη λειτουργικότητα ενός ιστότοπου χωρίς να τροποποιήσει τον βασικό πηγαίο κώδικα, ευκαιρία που (ευτυχώς) δεν άφησε να πάει χαμένη.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε το WordPress.

Η σημασία του WordPress 1.0

Ο Matt ανέπτυξε έναν μία νέα εκδοχή του b2 στο SourceForge, διαμορφώνοντας έτσι το αρχικό concept. Με τη βοήθεια των φίλων του, δημιούργησε μια άλλη έκδοση και πήρε το όνομα WordPress.

Αρκετές εκδόσεις αργότερα, το WordPress 1.0 κυκλοφόρησε για το ευρύ κοινό το 2004 με κωδικό όνομα «Davis», επειδή ο Matt θαύμαζε τους καλλιτέχνες της τζαζ, όπως ο Miles Davis.

Όπως και η σημερινή έκδοση της πλατφόρμας, η έκδοση εκείνη περιελάμβανε τη δυνατότητα δημιουργίας πολλών κατηγοριών για την ομαδοποίηση του περιεχομένου του ιστότοπού σας καθώς και δυνατότητα εποπτείας των σχολίων.

Η άνοδος του WordPress

Το WordPress κέρδισε μομέντουμ όταν ένας ανταγωνιστής άλλαξε την τιμολόγηση των προϊόντων του.

Οι χρήστες άρχισαν ξαφνικά να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως το WordPress.

Αφού εγκατέλειψε τη δουλειά του, ο Matt ξεκίνησε τη δική του εταιρεία με διακριτικό τίτλο Automattic. Συγκέντρωσε 1,10 εκατομμύρια δολάρια σε πρώτη φάση χρηματοδότησης από πολλούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των True Ventures, Radar Partners και Polaris Ventures.

Το WordPress του σήμερα

Το WordPress είναι πλέον μια ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη κοινότητα προγραμματιστών, σχεδιαστών και bloggers.

Σελίδες όπως εκείνες του Snoop Dog, της Alanis Morissette, της Walt Disney Company ή ακόμη και του Facebook Newsroom, είναι φτιαγμένες στο WordPress.

Το 2017, το WordPress επανασχεδίασε την τελική εμπειρία του χρήστη με έναν νέο editor που ονομάζεται Gutenberg. Η τελευταία έκδοση, το WordPress 5.5, περιλαμβάνει ένα νέο και βελτιωμένο theme που αναδεικνύει περισσότερο τις βασικές λειτουργίες της πλατφόρμας.

Τέλος, οι μεγάλες βιομηχανίες συνεχίζουν να βλέπουν την αξία της πλατφόρμας.

 

Οι χρήσεις του WordPress

Στην αρχή, το WordPress χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη δημιουργία blogs.

Σήμερα, το λογισμικό έχει βελτιωθεί και εμπλουτισθεί αισθητά και μπορείτε να δημιουργήσετε οποιοδήποτε τύπο ιστοσελίδας θέλετε. Μπορείτε να δημιουργήσετε από blogs για διάφορα hobby ή lifestyle έως επαγγελματικά portfolios, εταιρικές ιστοσελίδες ή ακόμη και καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shops).

Στη συνέχεια θα δούμε ορισμένες από τις χρήσεις του WordPress πιο αναλυτικά.

Blogs

Δεδομένης της προέλευσης του WordPress στον χώρο της μπλογκόσφαιρας, οι δυνατότητές του είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ότι αφορά τις blogging δυνατότητες.

    • Η δυνατότητα διάκρισης μεταξύ posts και σελίδων
    • Ένας καλός WYSIWYG Editor (What You See Is What You Get) για εύκολη δημιουργία δημοσιεύσεων
    • Υποστήριξη κατηγοριών και tags για εύκολη και δημιουργική ταξινόμηση περιεχομένου
    • Δυνατότητα προς τους επισκέπτες να σχολιάσουν το περιεχόμενό σας και επιλογές διαχείρισης των σχολίων για εσάς

Μόλις εγκαταστήσετε το WordPress, το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να κάνετε είναι να βρείτε το σωστό theme που θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τα όσα θέλετε να κάνετε με το blog σας. Υπάρχουν themes για ειδησεογραφικό περιεχόμενο, για ηλεκτρονικά περιοδικά, κ.α.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να προσθέσετε plugins τα οποία προσθέτουν λειτουργίες που ενδεχομένως το theme σας δεν υποστηρίζει, όπως social sharing buttons.

Επαγγελματικά Portfolios 

Μπορείτε επίσης να βρείτε μια ποικιλία από themes ειδικά διαμορφωμένα για επαγγελματικά portfolios.

Εδώ, ο πλουραλισμός των themes που διέπει την πλατφόρμα καθιστά το WordPress μια εξαιρετική επιλογή για την προβολή της επιχείρησής σας και την ανάδειξη της εργασίας σας.

Η δυνατότητα δημιουργίας σελίδων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κεντρική σας σελίδα (Αρχική), τη σελίδα «Σχετικά με εμάς» κ.λπ. ενώ η δυνατότητα των posts μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με διάφορα plugins για τα συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες που θέλετε να προβάλλετε, είτε είναι σε εικόνα, κείμενο, ήχο ή βίντεο.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα theme με ενσωματωμένη τη δυνατότητα για δημιουργία Gallery ή μπορείτε να εγκαταστήσετε πιο εξειδικευμένα plugins.

Εταιρικές Ιστοσελίδες

Μία εταιρική ιστοσελίδα έχει περισσότερες απαιτήσεις από το WordPress.

Εδώ, χάρη στις ισχυρές και ενσωματωμένες CMS λειτουργίες του, καθώς και στην open-source κοινότητα που το υποστηρίζει προσφέροντας καθημερινά νέες προτάσεις και λύσεις, το WordPress φαντάζει μια ιδανική λύση.

Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα εκατοντάδες themes για εταιρικές ιστοσελίδες που κυκλοφορούν εκεί έξω, και από εκεί και πέρα να το παραμετροποιήσετε ανάλογα με τα «θέλω» σας και τις ανάγκες της επιχείρησής σας.

Αρωγός στην προσπάθειά σας αυτή θα σταθούν ορισμένοι από τους καλύτερους page builders όπως ο Visual Composer, o Divi Builder, ο Elementor, το Cornerstone ή ο Fusion Builder.

Σε συνδυασμό με εξειδικευμένα plugins για analytics, lead capture, digital marketing και SEO, το WordPress θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μία ιστοσελίδα που θα προάγει την εικόνα της επιχείρησής σας και θα λειτουργεί ως ψηφιακή γειτονιά που θα σας φέρνει σε καθημερινή επαφή με τους υπάρχοντες και δυνητικούς σας πελάτες.

Ε-Shops (Σελίδες για Ηλεκτρονικό Εμπόριο)

Το WordPress είναι μία ιδιαίτερα καλή λύση για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων. Με πολύ εξειδικευμένα plugins για e-shops όπως το WooCommerce, μπορείτε να διαχειριστείτε προϊόντα, παραλλαγές προϊόντων, πληρωμές, τιμολόγηση και αποστολή παραγγελιών ενώ ταυτόχρονα οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας απολαμβάνουν μία ευχάριστη εμπειρία shopping.

 

Συνοψίζοντας

Στη MultiHosting είμαστε δίπλα σας σε κάθε στάδιο της εμπειρίας σας με τον κόσμο των ιστοσελίδων. Από την κατοχύρωση του domain για τις ανάγκες σας, την επιλογή του κατάλληλου πακέτου φιλοξενίας της ιστοσελίδας σας, την κατασκευή του ιστότοπού σας ή μέσω καθημερινών blog posts που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην προσπάθειά σας να φτιάξετε μία ιστοσελίδα μόνοι σας, όπως αυτό που μόλις διαβάσατε και σας απαντά στην ερώτηση: Tι είναι το WordPress, τελικά;

Θα τα πούμε ξανά πολύ σύντομα, σας ευχαριστούμε που μας διαβάσατε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα