Thursday, April 25, 2024

Οι 4 πιο συχνές άδειες ανοιχτού κώδικα

Good News

Ria T.
Ria T.https://www.multihosting.gr/blog
Υπεύθυνη διαχείρισης περιεχομένου του blog και των Social Media της Multihosting.

Καθώς γνωρίζεστε με τον κόσμο της διαχείρισης ενός server, το πλέον πιθανό είναι πως θα έρθετε σε επαφή με δωρεάν και ανοιχτού κώδικα λογισμικό. Ακόμη και ένας διαχειριστής Windows συστημάτων, πλέον, θα πρέπει σε κάποια στιγμή να τρέχει Linux έστω και σε μια εικονική εγκατάσταση (virtual machine). Κατά συνέπεια, το να έχετε κάποιες γνώσεις όσο αφορά τις διαφορές του Linux και των υπολοίπων ανοιχτού κώδικα λογισμικών με τα εμπορικές λύσεις μπορείς να σας φανεί αρκετά χρήσιμο.

Οι πιο κοινές άδειες χρήσης λογισμικού κώδικα είναι οι εξής 4, και φέρουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

GNU GPL – Πιθανά πρόκειται για την πλέον δημοφιλή, ευρέως διαδεδομένη, μα και πιο αυστηρή άδεια χρήσης. Αν και επιτρέπει σε οποιονδήποτε το επιθυμεί να χρησιμοποιήσει, «κατεβάσει», διανείμει, τροποποιήσει ή ακόμη και να πουλήσει το λογισμικό, απαιτεί αυστηρά πως οποιαδήποτε επαναδιανομή θα διατίθεται υπό την ίδια και μόνο άδεια. Το Linux διανείμενετε υπό την άδεια GPL v2!

BSD – Αυτού του τύπου η άδεια θεωρείται ως πιο ελαστική. Υπό την άδεια BSD, ένας προγραμματιστής ή μια εταιρεία είναι σε θέση να επεξεργαστεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα και να διανείμει την τροποποιημένη λύση λογισμικού ως εμπορικό λογισμικό. Σε αντίθεση με την άδεια GNU GPL, η BSD δεν απαιτεί την επαναδιανομή του λογισμικού υπό καθεστώς ίδιας άδειας.

Apache – Παρόμοια με την άδεια BSD, η άδεια Apache επιτρέπει να διανείμετε τις αλλαγές σας στον κώδικα υπό διαφορετική, της αρχικής, άδεια. Παρέχει επίσης κάποιες επιπλέον νομικές πλιηροφορίες σχετικά με copyrights, σήματα κατατεθέν και πατέντες, πληροφορίες που η άδεια BSD δεν καλύπτει ενδελεχώς.

GNU LGPL – Σχεδιάστηκε ως ένας «συμβιβασμός» για την χρησιμοποίηση μη GPL βιβλιοθηκών. Η άδεια LGPL επιτρέπει την σύνδεση ενός λογισμικού με κώδικα που έχει διαφορετική από την δική του άδεια χρήσης, μα όπως και η GPL, έτσι και αυτή, απαιτεί την διανομή του δημιουργηθέντος λογισμικού υπό την ίδια άδεια.

 

Στην MultiHosting, διαθέτουμε Apache HTTP Servers  βελτιστοποιημένους ώστε η ιστοσελίδα σας να αποδίδει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της. Μάθετε περισσότερα για τις εξειδικευμένες υπηρεσίες μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα