Thursday, March 28, 2024

SEO: Η ανατομία ενός link

Good News

Ria T.
Ria T.https://www.multihosting.gr/blog
Υπεύθυνη διαχείρισης περιεχομένου του blog και των Social Media της Multihosting.

Στο προηγούμενό μας άρθρο για το SEO, ξεκινήσαμε να εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο οι webmasters οφείλουν να χτίζουν τις ιστοσελίδες τους ώστε να είναι φιλικές προς τον χρήστη μα και προς τις μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης χρειάζονται να δουν το περιεχόμενο ώστε να το εντάξουν στην τεράστια βάση δεδομένων τους. Ωστόσο, για να είναι σε θέση να εντοπίσουν το περιεχόμενο, χρειάζονται τους συνδέσμους. Στα αγγλικά; Links! Μια ανιχνεύσιμη, σωστά κατασκευασμένη, δομή συνδέσμων, που θα επιτρέπει στις μηχανές αναζήτησης να εντοπίσουν κάθε μία ξεχωριστή σελίδα στον server σας, είναι ζωτικής σημασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες ιστοσελίδες κάνουν το τραγικό λάθος να δομούν την ιστοσελίδα τους με τέτοιο τρόπο ώστε να καθιστούν «τυφλές» τις μηχανές αναζήτησης, και κατά συνέπεια επηρεάζοντας αρνητικά την εμφάνισή τους στα αποτελέσματα των αναζητήσεων που πραγματοποιεί ο τελικός χρήστης.

Για παράδειγμα, ένα Google Bot εντοπίζει την ιστοσελίδα Α. Η ιστοσελίδα Α έχει σαν υποσελίδες τις Β, Γ, Δ, και Ε. Από την Α, το Google Bot εντοπίζει δύο συνδέσμους που οδηγούν στις Β και Γ. Ωστόσο, καμία από τις Α, Β και Γ δεν διαθέτουν συνδέσμους προς την Δ και Ε. Κατά συνέπεια, ακόμη και αν οι σελίδες Δ και Ε είναι αρκετά σημαντικές, το Google Bot δεν μπορεί να φτάσει σε αυτές, δεν είναι σε θέση να μάθει ποιο αντικείμενο πραγματεύονται, δεν μπορεί να τις κατατάξει, και κυρίως; Αγνοεί την ύπαρξή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει κανένα άμεσο link προς αυτές. Οσον αφορά την Google; Οι ιστοσελίδες Δ και Ε απλά δεν υπάρχουν, και ίσως δεν υπάρξουν ποτέ. Το εξαιρετικό περιεχόμενο, η σωστή στόχευση σε θέματα που αφορούν τις λέξεις-κλειδιά, το όμορφο design και το έξυπνο marketing δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο γιατί απλά οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να δουν το περιεχόμενο τους.

 

Η ανατομία ενός συνδέσμου

< a href=”http:/www.multihosting.gr”>Ο δικός σας συνεργάτης στις υπηρεσίες Διαδικτύου < /a>

Τι είναι ωστόσο ένας σύνδεσμος; Ως επί το πλείστον, ένας σύνδεσμος έχει την ανωτέρω μορφή, όπου η εντολή «<a» υποδεικνύει την έναρξη ενός οσυνδέσμου. Τα Link Tags μπορουν να εμπεριέχουν εικόνες, κείμενο, ή άλλα αντικείμενα, όλα ωστόσο παρέοχυν έναν ενεργό σύνδεσμο που οι χρήστες μπορούν να κλικάρουν ώστε να μεταφερθούν σε κάποια άλλη ιστοσελίδα -είτε στο ίδιο website είτε σε ιστοσελίδα τρίτου. Τα links, γνωστά και ως hyper-links, είναι ο πρωτεύον τρόπος να «μετακινηθεί» κανείς στο Διαδίκτυο.

Το τμήμα href=”http://www.multihosting.gr”> ονομάζεται Link Referral Location και είναι το κομμάτι εκείνο του συνδέσμου που θα πει στον browser -και στις μηχανές αναζήτησης- που οδηγεί ο σύνδεσμος. Στο παράδειγμά μας, χρησιμοποιήθηκε η διεύθυνση http://www.multihosting.gr. Στη συνέχεια, το επόμενο τμήμα είναι το ορατό -στον επισκέπτη- τμήμα, το επονομαζόμενο: anchor text. Στον κόσμο του SEO, το Anchor Text είναι η περιγραφή του ιστοτόπου προς τον οποίο οδηγεί ο σύνδεσμος. Στο παράδειγμά μας, οδηγώντας προς την ιστοσελίδα μας,η περιγραφή αναγράφει «Ο δικός σας συνεργάτης στις υπηρεσίες Διαδικτύου». Τέλος, το τμήμα είναι και η εντολή με την οποία κλείνει το link, έτσι ώστε τυχόν μετέπειτα στοιχεία στον πηγαίο κώδικα της ιστοσελίδας να μην συμπεριληφθούν στον σύνδεσμο.

Το πιο πάνω παράδειγμα αποτελεί την πλέον κοινή, και περισσότερο βασική, μορφή ενός συνδέσμου, και είναι η πλέον κατανοητή από τις μηχανές αναζήτησης. Κάνοντας χρήση συνδέσμων, όπως στο παράδειγμά μας, οι μηχανές αναζήτησης γνωρίζουν ότι θα πρέπει να προσθέσουν τον σύνδεσμο αυτό στην τεράστια βάση δεδομένων τους ή να τον χρησιμοποιήσουν για να συνυπολογίσουν παραμέτρους -έμμεσα- ανεξάρτητες από τις αναζητήσεις (όπως το Google PageRank), καθώς και να το ακολουθήσουν με σκοπό να «διαβάσουν» το περιεχόμενο της ιστοσελίδας-στόχο και να την ταξινομήσουν για μετέπειτα χρήση.

Στο επόμενό μας αφιέρωμα, θα εξετάσουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μία ιστοσελίδα δεν είναι ορατή στις μηχανές αναζήτησης!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα