Wednesday, April 24, 2024

Google & YouTube: Video διαφημίσεις και στατιστικά

Good News

Ria T.
Ria T.https://www.multihosting.gr/blog
Υπεύθυνη διαχείρισης περιεχομένου του blog και των Social Media της Multihosting.

Το σημερινό μας blog post είναι περισσότερο ενημερωτικού χαρακτήρα και έχει να κάνει με τον σχολιασμό μίας είδησης το περιεχόμενο της οποίας θα φανεί χρήσιμο σε αρκετούς internet marketeers αλλά και ιδιοκτήτες ιστοσελίδων που επενδύουν χρήματα στην online διαφήμιση.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της online διαφήμισης έναντι των παραδοσιακών τρόπων (βλ. π.χ. τηλεόραση) είναι η προσοχή του καταναλωτή. Τι εννοώ; Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσες φορές την ώρα των διαφημίσεων αλλάζετε κανάλι; Πόσες φορές στο ημίχρονο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα (που διαρκεί 15 λεπτά) εσείς θα μιλάτε στο τηλέφωνο ή μεταξύ σας σε μία παρέα ή θα πεταχτείτε να πάρετε ένα πακέτο τσιγάρα από το περίπτερο ή θα κάνετε zapping βλέποντας το περιεχόμενο ενός άλλου τηλεοπτικού προγράμματος; Η απάντηση είναι: πολλές! Πάρα πολλές!

Σε αυτό το χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, το τηλεοπτικό κανάλι που αναμεταδίδει τον αγώνα, θα παίξει περισσότερες από 10 διαφημίσεις, για την αναπαραγωγή των οποίων κάποιοι έχουν επενδύσει ένα σοβαρό χρηματικό ποσό και οι οποίες εν τέλει …. πιθανά δεν θα φτάσουν ποτέ στον τελικό καταναλωτή, όπως πίστευαν. Σε αντίθεση, το Διαδίκτυο είναι μια τελείως διαφορετική πλατφόρμα όπου το περιεχόμενο είναι συνήθως δίπλα με την διαφήμιση. Και στις ιστοσελίδες ο τελικός καταναλωτής πηγαίνει συνειδητά, πηγαίνει για να δει το κείμενο, το άρθρο, την είδηση, η προσοχή του είναι αφιερωμένη στην ιστοσελίδα.

Όμως, η τεχνολογία εξελίσσεται. Πλέον, οι διαφημιστικές πλατφόρμες δεν σερβίρουν απλά στατικές εικόνες ως διαφημίσεις, ούτε απλά text ads. Με το flash και τα μικρά animation να περνάνε πλέον σε δεύτερη μοίρα, την πρόσβαση σε ολοένα ταχύτερες ευρυζωνικές συνδέσεις, δεν θα αργούσε η εποχή που το video θα κατακτούσε τον τομέα της διαφήμισης και στο Διαδίκτυο. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπετε διαφημίσεις Google με μορφή video, ή διαφημίσεις video λίγο πριν ξεκινήσει η αναπαραγωγή ενός video στο YouTube. Πόσοι όμως βλέπουν τις διαφημίσεις αυτές; Πόσοι θα μείνουν εώς τέλους να παρακολουθήσουν το διαφημιστικό σας spot για το οποίο επενδύσατε χρόνο, κόπο και χρήμα ώστε όχι μόνο να δημιουργηθεί αλλά εν τέλει να φτάσει και στο κοινό στο οποίο το απευθύνετε; 

Κάπως έτσι σκέφτηκαν και στην Google, και σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Neal Mohan (Αντιπρόεδρος του τμήματος Display & Video Advertising) θα προσφέρουν σύντομα στατιστικά στοιχεία σε διαφημιζόμενους και διαφημιστές σχετικά με τις διαφημίσεις videο που «σερβίρει» η Google μέσω της πλατφόρμας DoubleClick. Έως και σήμερα, το μόνο στοιχείο – κλειδί ήταν το κριτήριο «served or not»: αν δηλαδή η Google «σέρβιρε ή όχι» την διαφήμιση στον χρήστη – τελικό καταναλωτή, χωρίς κανείς να μπορεί να επιβεβαιώσει αν η διαφήμιση όντως έχει αναπαραχθεί ή αν ο χρήστης δεν την είδε ποτέ. 

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Neal ήταν η ανακοίνωση αυτή της Google σημαίνει πως η εταιρία θα υϊοθετήσει ένα ανάλογο σύστημα πληρωμών με τις banner διαφημίσεις, όπου οι διαφημιζόμενοι πληρώνουν μόνο όταν κάποιος δει την διαφήμισή τους. Η απάντηση από πλευράς του κ. Neal ήταν πως «εχει προγραμματιστεί η διάθεση περισσότερων λύσεων σχετικά με το Viewability των διαφημίσεων στην πορεία του έτους που διανύουμε», τονίζοντας πως τα εργαλεία αυτά θα καταστουν διαθέσιμα και στο δίκτυο διαφημίσεων του YouTube! Για την ακρίβεια, οι διαφημιζόμενοι θα είναι σε θέση να δούνε αν η διαφήμισή τους έχει αναπαραχθεί, αν ο χρήστης είχε πατήσει το mute ή όχι, αν η διαφήμιση «έπαιξε» σε καρτέλα που δεν ήταν ενεργή, κ.λπ.!

Πως σας φάνηκαν οι ανακοινώσεις της Google; Περιμένω τις απόψεις σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα