Friday, April 19, 2024

Χρήση των Ghost Buttons

Good News

Vasia S.
Vasia S.
Υπεύθυνη διαχείρισης περιεχομένου του blog και των Social Media της Multihosting.

Τα διαφανή και σκιερά στοιχεία σε μια ιστοσελίδα δεν είναι νέα στον κόσμο του Web Design. Πολλοί σχεδιαστές έχουν αναγνωρίσει τη σημασία του μινιμαλιστικού σχεδιασμού και χρησιμοποιούν τα λεγόμενα “ghost buttons” για να διατηρήσουν την εικόνα της ιστοσελίδας απλή και όμορφη.

Ας κατανοήσουμε την ανατομία των συγκεκριμένων κουμπιών:
Βασικά στοιχεία

  • Λεπτός σκελετός κουμπιού
  • Διαφανές φόντο
  • Φωτισμένη γραμματοσειρά με σκοπό call-to-action
  • Απλό και αναγνώσιμο κείμενο
  • Μεγαλύτερο από συμβατικά κουμπιά

Μοντέρνα και Απλά
Τα ghost buttons χωρίς αμφιβολία είναι μοντέρνα και καθόλου περίπλοκα.
Στην πραγματικότητα, κατά καιρούς έχει ειπωθεί πως η δημοτικότητα τους οφείλεται στην απλότητα που τα χαρακτηρίζει. Ωστόσο, η απλότητα μπορεί να είναι ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα. Πριν τοποθετηθεί το συγκεκριμένο κουμπί, θα πρέπει να έχει κατανοηθεί πλήρως το πως λειτουργεί και να έχει διερευνηθεί η ιδανική θέση για να μπορέσει τελικά να εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους προορίζεται.

Κατάλληλη θέση
Μια από τις καλύτερες θέσεις όπου μπορεί να τοποθετηθεί το ghost button είναι η αρχική σελίδα και συγκεκριμένα στο κέντρο της.
Το συγκεκριμένο σημείο ενδείκνυται λόγω του υψηλού επιπέδου ορατότητας που θα επηρεάσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών να κάνουν κλικ. Γενικά, η αρχική σελίδα αποτελεί το κέντρο προσοχής πολλών χρηστών της ιστοσελίδας. Είναι το σημείο που το βλέμμα παραμένει για μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω πριν την περιήγηση στο υπόλοιπο της ιστοσελίδας.

Call to Action
Όπως ήδη αναφέρθηκε, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των διάφανων κουμπιών είναι ότι καλούν τους επισκέπτες να δράσουν. Σε γενικές γραμμές, έχουν αυτό το 3D αποτέλεσμα, ως εκ τούτου είναι πολύ καλύτερα από τα συνήθη CTA κουμπιά. Η συγκεκριμένη καινοτομία στα κουμπιά δεν εξασφαλίζει απόλυτα την άνοδο των πωλήσεων όμως σίγουρα θα αλλάξει την αντίληψη των χρηστών της ιστοσελίδας κάνοντας τους να αντιμετωπίσουν το site σας με θετικό τρόπο.

Μειονεκτήματα
Παραπάνω αναφέραμε κάποια από τα πλεονεκτήματα των ghost buttons, ωστόσο πριν την τοποθέτηση τους στην ιστοσελίδα θα πρέπει να ληφθούν υπόψην και κάποια μειονεκτήματα που προκύπτουν.

  • Για τους χρήστες που δεν είναι ιδιαίτερα μυημένοι στην τεχνολογία είναι πολλές φορές δύσκολο να εντοπίσουν κουμπιά σε κάποια ιστοσελίδα πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ημιδιάφανα.
  • Η τοποθέτηση ghost buttons πάνω σε εικόνες που έχουν ποικίλα χρώματα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζονται ώρες δοκιμών χρωμάτων για να μπορέσει να γίνει αισθητή η παρουσία των κουμπιών παρά το φόντο. Επίσης, συχνά τα χρώματα των συγκεκριμένων κουμπιών είναι λευκό ή μαύρο και καλούνται να τοποθετηθούν σε φόντο με τις ίδιες αποχρώσεις. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να γίνουν διάφορες τεχνοτροπίες ούτως ώστε να καταστήσουν τα κουμπιά αποτελεσματικά (δοκιμές του opacity, παραλλαγές χρωμάτων κτλ).

Εν κατακλείδι, διερευνήστε τις δυνατότητες της ιστοσελίδας σας, αναζητήστε εάν η χρήση των ghost button θα αποδώσει στην περίπτωση σας και εφόσον βεβαιωθείτε πως μπορείτε να τα εφαρμόσετε σωστά, μη διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα