Saturday, April 20, 2024

8 Tips για Ασφαλέστερη Πλοήγηση

Good News

Vasia S.
Vasia S.
Υπεύθυνη διαχείρισης περιεχομένου του blog και των Social Media της Multihosting.

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που προβληματίζει όλο και περισσότερους χρήστες. Αυτό συμβαίνει λόγω των πολλών αναφορών για hackers που υποκλέπτουν πληροφορίες online. Είτε φτιάχνετε μία ιστοσελίδα για το μαγαζί σας είτε ρυθμίζετε ένα προσωπικό WordPress blog, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είστε ασφαλείς. Αρκετοί scammers και hackers μπορεί να προσπαθήσουν να σας εκμεταλλευτούν με phishing scams και look-alike ιστοσελίδες.

Σας παρουσιάζουμε 8 συμβουλές για ασφαλέστερη πλοήγηση:

1) Ισχυροί κωδικοί
Αναμφισβήτητα οι απλοί κωδικοί διατηρούνται ευκολότερα στην μνήμη, ωστόσο επιτρέπουν στους hackers να έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα. Ένας δυνατός κωδικός προσφέρει μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας. Όταν λειτουργείτε ένα e-shop δε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε μόνο ισχυρούς κωδικούς (όπως t33@Qsd-wk5[] αντί για Commerce22) αλλά και να τους αλλάζετε ανά -περίπου- 30 μέρες. Όλο αυτό μπορεί να γίνεται αυτόματα για τους χρήστες σας και θα κρατήσει τους hackers μακριά από τα δεδομένα σας.

2) Ασφαλής Σύνδεση
Μια ασφαλής σύνδεση είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσετε κακόβουλο κώδικα εκτός της ιστοσελίδας σας. Δώστε σημασία στο “https” πριν από το domain name, μιας και αυτό διασφαλίζει την έμπιστη επικοινωνία μεταξύ της ιστοσελίδας και εσάς.

3) Μην κλικάρετε σε email συνδέσμους
Ένας από τους συχνότερους τρόπους να διεισδύσουν στο σύστημά σας hackers είναι μέσω αποστολής συνδέσμων σε email. Όταν κάνετε κλικ καταλήγετε σε ένα scam ή κάποιου είδους κώδικα ο οποίος πιθανότατα κλέβει πληροφορίες. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους συνδέσμους που κλικάρετε, ειδικά όταν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα. Για παράδειγμα, καθημερινά αποστέλλονται πολλά Paypal phising emails αλλά δεν προέρχονται από την ίδια την Paypal. Όταν ο σύνδεσμος δεν βγάζει νόημα ή δεν είναι σωστό URL, μην το κλικάρετε!

4) Επιβεβαιώστε όλα τα URLs
Προτού συμπληρώσετε μία φόρμα ή στείλετε πληροφορίες, επιβεβαιώστε το URL. Είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι είναι έμπιστο, κάτι το οποίο δείχνει το λουκέτο στην address bar. Το λουκέτο υποδεικνύει ότι η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί SSL Certification, το οποίο σημαίνει ότι οποιαδήποτε πληροφορία κωδικοποιείται και προστατεύεται.

5) Μείνετε ενημερωμένοι
Δε χρειάζεται να διαβάζετε όλα τα νέα και όλα τα blog post που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο έτσι ώστε να λαμβάνετε αρκετές πληροφορίες. Όμως θα πρέπει να διαβάζετε μερικά άρθρα σε εβδομαδιαία βάση για να γνωρίζετε της τελευταίες εξελίξεις. Ορισμένες ιστοσελίδες και blogs παρέχουν αξιόλογες πληροφορίες ως προς τους hackers και πώς μπορείτε να προστατέψετε την ιστοσελίδα σας και τον υπολογιστή σας από μία ενδεχόμενη επίθεση.

6) Προσεκτική Χρήση των Δημόσιων Wi-Fi
Τα δημόσια Wi-Fi συνήθως δεν είναι ασφαλή και σπάνια θα παρέχουν επαρκή προστασία. Ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN ή ένα Proxy για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Έτσι, θα έχετε την ασφάλεια που χρειάζεστε όποτε είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσετε δημόσιο Wi-Fi.

7) Κριτική Σκέψη
Πάντα να μοιράζεστε φωτογραφίες ή άλλα γεγονότα με προσοχή και κριτική σκέψη. Δε χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι που βρίσκεστε και αν έχετε φύγει από την πόλη σας. Επιπροσθέτως, μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, αριθμούς καρτών ή ότιδήποτε άλλο.

8)Λογισμικό Προστασίας
Τα τείχη προστασίας εμποδίζουν τους ιούς τύπου worm και τους εισβολείς από το να προσβάλουν τον υπολογιστή σας, αλλά δεν είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν από ιούς. Γι’ αυτό θα πρέπει να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιείτε λογισμικό προστασίας από ιούς. Οι ιοί μπορεί να προέρχονται από συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από αρχεία σε CD ή DVD ή από αρχεία που λαμβάνετε από το Internet. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε έχει ρυθμιστεί έτσι, ώστε να εκτελεί σάρωση του υπολογιστή σας σε τακτά διαστήματα.

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του παρόχου. Όλοι έχουμε έναν ρόλο να διαδραματίσουμε. Μέσω της ενημέρωσης και της εκμάθησης μπορούμε να προστατευτούμε από τους τους Διαδικτυακούς κινδύνους καθώς και να διαφυλάξουμε τα προσωπικά μας δεδομένα. Μία καλή αρχή είναι να τηρηθούν οι παραπάνω συμβουλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα