Friday, April 19, 2024

Ενημέρωση Πελατών-Συνεργατών: Απάτη μέσω απειλητικών Emails

Good News

Ria T.
Ria T.https://www.multihosting.gr/blog
Υπεύθυνη διαχείρισης περιεχομένου του blog και των Social Media της Multihosting.

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση απειλητικών μηνυμάτων μέσω mail, τα οποία απειλούν με δημοσίευση υλικού (βίντεο), που υποτίθεται ότι είναι προσωπικού και ακατάλληλου χαρακτήρα (με πρωταγωνιστές εμάς), υπονοώντας σεξουαλικό περιεχόμενο.

Τα τελευταία τέτοιου τύπου emails που λαμβάνουμε έχουν ως θέμα τον τίτλο “Ο λογαριασμός σας έχει πειραχτεί από κυβερνοεγκληματίες!”

Πρόκειται για μια απάτη, γνωστή παγκοσμίως με τον όρο: sextortion scam

Η Multihosting ενημερώνει τους συνεργάτες και πελάτες της ότι πρόκειται για ξεκάθαρη απάτη. Οι εν λόγω κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν στην άγνοια των πολιτών με την ελπίδα ότι κάποιοι από αυτούς θα πέσουν στην παγίδα, καταθέτοντας σημαντικά χρηματικά ποσά στους εγκληματίες προκειμένου να μην δημοσιευτεί το υποτιθέμενο υλικό που αυτοί έχουν στα χέρια τους.

Η σχετική ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τις διαστάσεις που έχουν πάρει τα παραπάνω περιστατικά, έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση:

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι άγνωστοι με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι γνωρίζουν τους κωδικούς ασφαλείας (password) τους.

Στη συνέχεια, αναφέρεται πως έχουν εγκαταστήσει στο υπολογιστή ή κινητό κακόβουλο λογισμικό, λόγω της επίσκεψης του χρήστη σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, παράλληλα προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων να:

  • αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,
  • μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,
  • μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,
  • αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας ( password ) που νομίζουν ότι διακυβεύεται,
  • αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Επικοινωνία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά : 111 88
  • Στέλνοντας email : ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ), με λειτουργικό σύστημα iOS – Α ndroid : FEELSAFE ECOMMERCE
  • Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

MultiHosting προστασία

Από πλευράς μας, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σε επίπεδο υποδομής, ώστε η επικοινωνία με τον mailserver σας να είναι ασφαλής και η λειτουργία των υπηρεσιών να τελεί υπό διαρκή έλεγχο.

Για επιπρόσθετη ασφάλεια, προτείνουμε να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία «Ισχυρής Προστασίας Εισερχόμενης Αλληλογραφίας» με μόλις 1,5 ευρώ + ΦΠΑ /μήνα.

Η υπηρεσία αυτή, φιλτράρει και σταματά, έως 98% των spam emails που λαμβάνετε!

Για αγορά της υπηρεσίας, ακολουθείστε την παρακάτω διεύθυνση: Advanced Spam Protection.

Η υπηρεσία αυτή, σας προστατεύει κατά 98% από Spam μηνύματα!

Για να λαμβάνετε σχετικές ενημερώσεις για θέματα ασφαλείας και επικαιρότητας, φροντίστε να εγγραφείτε στο Newsletter μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα