Αν ετοιμάζεστε να δημιουργήσετε την πρώτη σας ιστοσελίδα σε Joomla, αυτό το άρθρο αποτελεί μία μικρή βοήθεια για να δώσετε λύσεις στα ερωτήματα που σας απασχολούν.
Διαλέξατε το Joomla, αλλά από πού ξεκινάτε και τι κάνετε μετά από αυτό; Ποιος μπορεί να σας βοηθήσει; Πού θα βρείτε καλούς οδηγούς για να μάθετε; Χρειάζεται να εγκαταστήσετε ένα template Θα χρειαστείτε επεκτάσεις για να προσθέσετε λειτουργικότητα;
Η γνωριμία με το Joomla και όλες τις δυνατότητές του μπορεί να είναι λίγο δύσκολη στην αρχή. Όμως όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση σας, για αυτό και μπορούμε τώρα να σας βοηθήσουμε.
Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε
Πάρτε το χρόνο σας για να μάθετε τα βασικά από το μηδέν. Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρόνο αργότερα.
Διαβάστε και / ή παρακολουθήστε βίντεο για να κατανοήσετε τη βασική ορολογία του Joomla καθώς και πληροφορίες για τη λειτουργικότητα του.
Εγκαταστήστε το Joomla δοκιμαστικά και παίξτε μαζί του: δημιουργήστε άρθρα, menu items, modules, και τοποθετήστε τα σε διάφορες τοποθεσίες έως ότου εξοικειωθείτε πλήρως με τον τρόπο εμφάνισης και τοποθέτησης των δεδομένων σας.
Μόλις καταλάβετε πλήρως όλα αυτά, αρχίστε να εργάζεστε στην προσαρμογή της σελίδας στα δικά σας μέτρα.
Κάντε ένα βήμα τη φορά και θα ανακαλύψετε πως κάθε επόμενο βήμα θα σας είναι πολύ πιο εύκολο.
Επίσης, υπάρχει μία πληθώρα δωρεάν εκπαιδευτικών βίντεο στο διαδίκτυο. Αυτό το άρθρο σας δείχνει πού να τα βρείτε.
Ορισμένα από τα μαθήματα που θα βρείτε στο διαδίκτυο είναι δωρεάν ενώ υπάρχουν και επί πληρωμή (και να είστε σίγουροι πως πρόκειται για μία πολύ καλή επένδυση).
Εξασκηθείτε
Ο χρυσός κανόνας ενώ παρακολουθείτε ένα μάθημα Joomla: δημιουργήστε κάτι καθώς παρακολουθείτε το μάθημα, μην παρακολουθείτε μόνο, πράξτε!
Όταν ασχολήθηκα για πρώτη φορά με το Joomla, πριν από… αιώνες, αφιέρωσα πολύ χρόνο σε σχετικά manuals (βιβλία) και τα απαραίτητα documentations.
Λάθος. Λάθος. Λάθος.
Αυτό αποδείχθηκε λανθασμένη προσέγγιση γιατί ουσιαστικά ήταν η ανάγνωση όλων των παραπάνω σε συνδυασμό με την πρακτική εξάσκηση που έκανε τη διαφορά και με βοήθησε να εξελιχθώ στο αντικείμενο μου.
Διδαχθείτε από άλλους
Εγγραφείτε σε ομάδες χρηστών Joomla! Οι ομάδες χρηστών έχουν συχνά παρουσιάσεις για διάφορα θέματα και συνήθως χώρο για όλα τα είδη ερωτήσεων που σας απασχολούν και σχετίζονται με το Joomla.
Θα μπορούσατε ακόμη και να ζητήσετε εκπαίδευση κατ’ ιδίαν από κάποιον στην ομάδα χρηστών του Joomla για να επιταχύνετε την εκμάθησή σας.
Συμβουλή: Εάν έχετε λίγο περισσότερο χρόνο, μπορείτε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μάθετε περισσότερες και πιο γενικευμένες πληροφορίες. Φιλοξενία ιστοσελίδων, DNS, HTML, CSS, domains, δομή διευθύνσεων URL και άλλα. Το Joomla είναι απλώς ένα εργαλείο που παίζει πολύ μεγάλο και ταυτόχρονα πολύ μικρό ρόλο στην συνολική εικόνα του project σας. Είναι πολλοί τομείς γνώσεων στους οποίους θα πρέπει να εντρυφήσετε για να γίνεται καλύτεροι στην ανάπτυξη ιστοσελίδων.
Πρώτα προετοιμασία, μετά δημιουργία
Καθορίστε πρώτα τη δομή του περιεχομένου σας. Για ποιον δημιουργείτε την ιστοσελίδα; Ποιος είναι ο σκοπός του site που κατασκευάζετε; Ορίστε τι είναι σημαντικό να προβληθεί.
Δημιουργήστε ένα πλήρες σχεδιάγραμμα, και με τον όρο σχεδιάγραμμα αναφέρομαι σε μία λίστα με όλες τις σελίδες που θέλετε στον ιστότοπο σας και τι θέλετε να εμφανίζεται σε κάθε μία από αυτές.
Είναι μόνο ένα κομμάτι περιεχομένου ή πολλά blocks με διαφορετικού τύπου περιεχόμενα;
Σχεδιάστε τις σελίδες σας σε ένα φύλλο χαρτί, αν σας είναι εύκολο.
Σκεφθείτε το σαν ένα προσχέδιο. Εάν έχετε μια καλή άποψη του τι θέλετε, τότε η δημιουργία της πραγματικής ιστοσελίδας θα σας φανεί πολύ πιο εύκολη.
Βρείτε ή δημιουργήστε τις φωτογραφίες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και γράψτε κάθε κείμενο που θα χρειαστείτε εκ των προτέρων.
Πολλοί αρχάριοι ξεκινούν αναζητώντας πρώτα ένα template. Πρόκειται για μία ελκυστική πρακτική. Εξάλλου, δεν είναι ωραίο να τα έχει σκεφθεί όλα κάποιος άλλος πριν από εσάς…. για εσάς;
Η λογική αυτή είναι καλή, όχι όμως πάντοτε χρήσιμη. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να ξεκινήσετε με τη δομή του περιεχομένου σας και στη συνέχεια να προσαρμόσετε ένα template πάνω στα δικά σας θέλω.
Εγκαταστήστε το Joomla
Αφου ετοιμάσετε το προσχέδιό σας, ξεκινήστε με την εγκατάσταση του Joomla.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση μπορείτε να ανατρέξετε στην σχετική ιστοσελίδα του Joomla.
Συμβουλή: Μην εγκαταστήσετε ακόμη κάποια επέκταση ή template. Η πρώτη σας επέκταση θα πρέπει να είναι το Akeeba Backup (στη δωρεάν ή την επαγγελματική της έκδοση). Εγκαταστήστε την και δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας κάθε φορά που θέλετε να εγκαταστήσετε μια επέκταση ή ένα template. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν κάτι πάει στραβά, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε την ιστοσελίδα σας σε μία προγενέστερη μορφή της.
Δημιουργήστε το περιεχόμενό σας
Μετά την εγκατάσταση, μπορείτε να ξεκινήσετε τη δημιουργία των κατηγοριών, των άρθρων και στοιχείων μενού στο Joomla.
Παρακολουθήστε τη δομή περιεχομένου να ζωντανεύει.
Εάν το προσχέδιο της ιστοσελίδας εμπεριέχει blocks ενός συγκεκριμένου τύπου (όπως πιο πρόσφατα blog posts, σύνδεση εγγεγραμμένων χρηστών, μία τυχαία εικόνα ή λίστες άρθρων), θα χρειαστείτε modules.
Σκεφθείτε τα modules σαν blocks που σας επιτρέπουν να εμφανίζετε τύπους περιεχομένου σε ένα συγκεκριμένο μέρος.
Τα εκχωρείτε στα menu items πης επιλογή σας και σε μια θέση της επιλογής σας.
Οι θέσεις ορίζονται από το template που θα επιλέξετε template έχει τις δικές του θέσεις και τα δικά του ονόματα θέσεων, οπότε εδώ μπαίνει στο παιχνίδι και το template της επιλογής σας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο template του Joomla ή να βρείτε ένα άλλο δωρεάν για να ξεκινήσετε.
Φυσικά, υπάρχουν και premium (επί πληρωμή) templates.
Λάβετε υπόψη ότι οι σχεδιαστές των templates χρησιμοποιούν συχνά εξαιρετικές εικόνες για να πουλήσουν τη δουλειά τους. Εσείς προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα μοιάζει όταν χρησιμοποιείτε το δικό σας υλικό.
Εάν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε ένα template τρίτου κατασκευαστή, αφιερώστε χρόνο από τον χρόνο σας για να το εξερευνήσετε.
Μάθετε ποιες θέσεις είναι διαθέσιμες και αντιστοιχίστε τα module σας σε αυτές τις θέσεις και στα σωστά στοιχεία μενού για να ολοκληρώσετε τις σελίδες σας.
Εάν δεν έχετε δημιουργήσει ποτέ ξανά ιστοσελίδα
Θέλετε να εξοικειωθείτε γρήγορα με τη δομή περιεχομένου του Joomla; Δοκιμάστε το!
Ξεκινήστε δημιουργώντας έναν πλήρως λειτουργικό ιστότοπο δωρεάν στη διεύθυνση https://launch.joomla.org/.
Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε, να παίξετε μαζί του και να δείτε αν ο τρόπος του Joomla ταιριάζει στη νοοτροπία και τη λογική σας.
Αν θέλετε να το δείτε αμέσως, εγκαταστήστε τα δείγματα δεδομένων (sample data) κατά την εγκατάσταση του Joomla (είναι μια επιλογή που μπορείτε να επιλέξετε κατά τη διαδικασία εγκατάστασης).
Η επιλογή αυτή δημιουργεί κατηγορίες, άρθρα και στοιχεία μενού που μπορείτε να μετονομάσετε και να χρησιμοποιήσετε κατά βούληση.
Πρόκειται για έναν πολύ καλό τρόπο για να καταλάβετε τη δομή και τη σχέση μεταξύ κατηγοριών, άρθρων και menu items.
Μπορείτε να αλλάξετε τους τίτλους και το περιεχόμενο ή να δημιουργήσετε νέα menu items.
Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να μάθετε τα βασικά στοιχεία πριν προσπαθήσετε να ασχοληθείτε περισσότερο με τα templates, τους page builders ή άλλο εξατομικευμένο περιεχόμενο.
Κάντε ένα βήμα κάθε φορά.
Εάν έχετε ένα site για δοκιμές και μόνο, δεν χρειάζεται να φοβάστε να κάνετε κλικ σε κάποια σημεία. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να χαλάσετε και να μην επιδέχονται επιδιόρθωση.
Και, εκτός αυτού, έχετε πάντα την επιλογή να ξεκινήσετε από την αρχή).
Συμβουλή: Μην αντιγράφετε ποτέ μορφοποιημένο κείμενο σε ένα άρθρο (ναι, αυτό σημαίνει κείμενο από το Word ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας). Κάνει τον ιστότοπό σας να φαίνεται άσχημο και θα νομίζετε ότι… κάτι χαλάσατε. Πάντα να κάνετε επικόλληλση το κείμενό σας ως απλό κείμενο και μορφοποιήστε το μέσα στο Joomla (με τον ενσωματωμένο επεξεργαστή ή εγκαταστήστε το πρόγραμμα επεξεργασίας JCE).
Εάν έχετε δουλέψει με κάποιο άλλο CMS
Η πιο σημαντική συμβουλή για εσάς: Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε το Joomla με το άλλο CMS που γνωρίζετε.
Θυμηθείτε ότι ήρθατε στο Joomla για τα δυνατά του σημεία και όχι για τα δυνατά σημεία του CMS που αφήσατε πίσω σας.
Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, το Joomla έχει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του.
Γνωρίστε το Joomla και προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ανοιχτό μυαλό κατά τη χρήση του.
Πού είναι οι σελίδες;
Εάν έχετε εργαστεί με σελίδες στο WordPress ή στατικές HTML σελίδες, ίσως αναρωτιέστε πού βρίσκονται οι σελίδες σας. Το Joomla λειτουργεί λίγο διαφορετικό: τα στοιχεία του μενού σας είναι η βάση για όλες τις σελίδες σας.
Δημιουργήστε ένα νέο τύπο στοιχείων μενού για τον τύπο της σελίδας που θέλετε και, εάν είναι απαραίτητο, προσθέστε επιπλέον modules σε αυτό.
Πού μπορώ να βρω μια προσθήκη για… ;
Εξερευνήστε τη δύναμη του πυρήνα του Joomla. Εάν προέρχεστε από άλλο CMS, ενδέχεται να έχετε την τάση να αναζητήσετε προσθήκες ή επεκτάσεις για… σχεδόν τα πάντα.
Το Joomla διαθέτει πολλές ενσωματωμένες λειτουργίες ή έναν σχετικά εύκολο τρόπο δημιουργίας τους.
Επομένως, δεν χρειάζεται πάντα να εγκαταστήσετε μια επέκταση για να προσθέσετε μία νέα λειτουργία στην σελίδα σας.
Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση templates, frameworks, page builders ή οτιδήποτε άλλο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τα βασικά του Joomla.
Συμβουλή: Δείτε πόσα μπορείτε να δημιουργήσετε χωρίς να εγκαταστήσετε διάφορες επεκτάσεις (extensions): χρησιμοποιήστε τα template overrides και τα ενσωματωμένα προσαρμοσμένα πεδία (custom fields) του Joomla.
Extensions
Εάν χρειάζεστε κάποια επέκταση, είναι καλό να γνωρίζετε ότι το Joomla διαθέτει τρεις τύπους επεκτάσεων: τα components (σκεφθείτε τα ως ολοκληρωμένες λύσεις που προσθέτουν επιπλέον λειτουργίες στην ιστοσελίδα σας), τα modules (μπλοκς που εμφανίζουν περιεχόμενο στο site σας) και τα plugins (μικρές εφαρμογές που προσθέτουν λίγη επιπλέον λειτουργικότητα).
Η πηγή σας για να προμηθευτείτε τέτοιες επεκτάσεις θα πρέπει πάντα να είναι ο κατάλογος επεκτάσεων του Joomla (διαθέσιμος εδώ: https://extensions.joomla.org).
Διαβάστε την περιγραφή των διαφόρων επεκτάσεων που θα βρείτε στον κατάλογο επεκτάσεων του Joomla για να δείτε αν οι επιλογές σας ταιριάζουν στις ανάγκες σας.
Ελέγξτε τις κριτικές, ελέγξτε αν οι επεκτάσεις είναι ενημερωμένες (ή πόσο συχνά ενημερώνονται) και προσέξτε τις διαφορές μεταξύ των δωρεάν και τον pro εκδόσεων.
Προσπαθήστε να αποφύγετε την εγκατάσταση πολλών δωρεάν components, modules ή extensions. Αλλά, εάν τα εγκαταστήσετε, θυμηθείτε να καταργήσετε τις επεκτάσεις που δεν χρησιμοποιείτε.
Κάθε ξεχασμένη και αχρησιμοποίητη επέκταση μπορεί τελικά να γίνει κίνδυνος για την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας, ακόμα κι αν είναι μια πληρωμένη επέκταση).
Page Builders: Να τους χρησιμοποιήσετε ή όχι;
Εάν έχετε σκοπό να σχεδιάσετε μία και μόνο ιστοσελίδα, και πιστεύετε ότι δεν πρόκειται να μάθετε τα βασικά ή δεν θα χρειαστείτε όλες αυτές τις γνώσεις, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο δημιουργίας σελίδων για να δημιουργήσετε το website σας.
Με το πρόγραμμα δημιουργίας σελίδων (page builder), μπορείτε να δημιουργήσετε τη διάταξη της σελίδας σας εντός του component area της ιστοσελίδας σας.
Συνήθως, το header, το μενού και το footer έρχονται έτοιμα από το template που θα επιλέξετε, κατά συνέπεια εσείς σχεδιάζετε μόνοι σας τα υπόλοιπα τμήματα των σελίδων.
Στην κοινότητα του Joomla, υπάρχουν άτομα που είναι λάτρεις των δημιουργών σελίδων και άτομα που είναι πολύ αντίθετα με την χρήση των page builders.
Το πλεονέκτημα της χρήσης ενός page builder είναι ότι δεν χρειάζεστε πολλές τεχνικές γνώσεις για να φτιάξετε κάτι.
Το μειονέκτημα είναι ότι μπορούν να επιβραδύνουν την ιστοσελίδα σας και δεν χρησιμοποιείτε πραγματικά τη δύναμη του Joomla.
Δεν χρειάζεστε ένα εργαλείο δημιουργίας σελίδων για να δημιουργήσετε όμορφες ιστοσελίδες, μπορείτε να κάνετε το ίδιο χρησιμοποιώντας τα βασικά μενού και modules του Joomla, υπέροχες εικόνες και ένα καλό template με έναν ωραίο συνδυασμό χρωμάτων.
Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα δημιουργίας σελίδων, προσέξτε το γεγονός ότι οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν συχνά εκπληκτικές εικόνες και γραφικά για να κάνουν επίδειξη των εργαλείων τους.
Το αποτέλεσμα που θα έχετε μπορεί να φαίνεται αρκετά διαφορετικό μόλις χρησιμοποιήσετε το δικό σας υλικό.
Χρήσιμες Συμβουλές για το Joomla
Αντίγραφα Ασφαλείας
Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας συχνά και αποθηκεύστε τα σε ένα ασφαλές μέρος εκτός σύνδεσης (π.χ. έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή ένα usb stick).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Akeeba Backup για να λύσετε αυτό το θέμα (υπάρχει μια δωρεάν και μια επαγγελματική έκδοση).
Εάν έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας, υπάρχει πάντα μία προηγούμενη έκδοση της ιστοσελίδας σας για να επαναφέρετε στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
Φροντίστε να δοκιμάζετε τα αντίγραφα ασφαλείας σας που και που, για παράδειγμα, επαναφέροντάς τα σε ένα δοκιμαστικό μέρος, χρησιμοποιώντας το kickstart του Akeeba.
Αν και η αποκατάσταση αντιγράφων ασφαλείας με το Akeeba λειτουργεί καλά τις περισσότερες φορές, για να είμαστε σίγουροι, δεν βλάπτει η δοκιμή τους μία στο τόσο.
Φιλοξενία Joomla (Joomla Web Hosting)
Χρησιμοποιείστε έναν αξιόπιστο πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας Joomla ιστοσελίδων.
Η φθηνότερη επιλογή, δεν είναι πάντα η καλύτερη. Επιλέξτε μία εταιρεία η οποία λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το θέμα της ταχύτητας και της ασφάλειας της ιστοσελίδας σας.
Και ιδανικά, μια εταιρεία που εκτός όλων των παραπάνω, έχει και βελτιστοποιημένους servers ειδικά για την φιλοξενία της Joomla ιστοσελίδας σας.
Όπως εμείς. 😉
Επίλογος
Το Joomla έχει βραβευθεί ξανά και ξανά ως το καλύτερο δωρεάν CMS και… τα έχει όλα.
Είναι πολυσύνθετο, ευέλικτο, ασφαλές, κατάλληλο για διάφορους τύπους ιστοσελίδων. Και πάνω από όλα: είναι δωρεάν.
Ποια είναι η δική σου εμπειρία; Γράψε μας στα σχόλια για τυχόν ερωτήσεις, απορίες ή απλά μοιράσου μαζί μας τη δική σου άποψη.