Wednesday, April 24, 2024

WordPress 5.8: Νέα έκδοση με 300 νέες λειτουργίες και διορθώσεις

Good News

Νέα σημαντική έκδοση για το WordPress, το WordPress 5.8, η οποία «έρχεται» με περίπου 300 βελτιώσεις, νέες λειτουργίες και επιδιορθώσεις.

Η νέα έκδοση παίρνει το όνομά της από τον καινοτόμο μουσικό της τζαζ, Art Tatum.

Πρόκειται για ένα «ταιριαστό όνομα» καθώς το WordPress 5.8 είναι γεμάτο με νέες λειτουργίες οι οποίες στοχεύουν να κάνουν εύκολη τη ζωή των δημιουργών περιεχομένου και να τους επιτρέψουν την καινοτομία και την δημιουργική έκφραση.

Τέλος στην υποστήριξη του Internet Explorer 11

Το WordPress 5.8 αποτελεί έκδοση ορόσημο σε ότι αφορά την υποστήριξη του Internet Explorer 11, με τον IE 11 να θεωρείται κίνδυνος για την ασφάλεια.

Πλέον, το WordPress γίνεται ένα πιο lean και γρήγορο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου καθώς μειώνεται το μέγεθος του κώδικα στον πυρήνα του λογισμικού.

Blocks

Τα blocks είναι ένας μοντέρνος και φρέσκος τρόπος να διαμορφώσει κανείς την εμφάνιση του WordPress. 

Πλέον είστε σε θέση να προσθέσετε blocks και στην περιοχή των widgets καθώς και μέσω του live preview στον Customizer. 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η νέα αυτή δυνατότητα θα προσφέρει στους χρήστες πανίσχυρους νέους τρόπους να παραμετροποιήσουν τις ιστοσελίδες τους χρησιμοποιώντας την πλούσια βιβλιοθήκη των core και third party blocks. 

Ταυτόχρονα, με το Query Loop Block, οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων θα έχουν την δυνατότητα να εμφανίσουν posts με βάση παραμετροποιημένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα άρθρα από μια συγκεκριμένη κατηγορία.

List View 

Πρόκειται για μία νέα δυνατότητα που επιτρέπει τον έλεγχο στη δομή μίας σελίδας.

Ουσιαστικά, πλέον είστε σε θέση να αλλάξετε από την απλή προβολή στη προβολή λίστας και να έχετε μία προεπισκόπηση όλων των blocks που εμπεριέχονται στην σελίδα την οποία δουλεύετε. 

Η λειτουργία αυτή σας επιτρέπει, επίσης, να πλοηγηθείτε σε ένα συγκεκριμένο block.

Pattern Transformations Tool

Πρόκειται για μία λειτουργία η οποία προτείνει block patterns. 

Προς το παρόν, θα τη βρείτε διαθέσιμη στο Query Block και στο Social Icon Block.

Duotone Filters

Αυτή η νέα δυνατότητα επιτρέπει στους δημιουργούς περιεχομένου να χρωματίζουν εικόνες ή βίντεο. 

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του WordPress, είναι ουσιαστικά ένα black and white φίλτρο όπου το μαύρο και το άσπρο μπορούν να αντικατασταθούν από οποιοδήποτε χρώμα για τα shadows και τα highlights. 

Σκεφθείτε τη λειτουργία αυτή ως έναν ακόμη τρόπο να προσθέσετε δημιουργικότητα και φαντασία στις σελίδες σας.

Theme.json Global Styles και Global Settings API

Αυτή είναι μία τεράστια αλλαγή η οποία προσφέρει περισσότερο έλεγχο (για όσους γνωρίζουν να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες) στην εμφάνιση της ιστοσελίδας σας. 

Δημιουργώντας ένα theme.json αρχείο, το theme μπορεί πλέον να ρυθμίσει τόσο τις υπάρχουσες επιλογές του editor καθώς και όσες θα προστεθούν στο μέλλον.

Στόχος της νέας αυτής λειτουργίας είναι το theme.json να καταστήσει την διαχείριση των CSS πιο εύκολη.

Υποστήριξη του WebP

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, το WordPress 5.8 υποστηρίζει το πρωτόκολλο WebP.

Το WebP είναι ένα format φωτογραφίας επόμενης γενιάς ικανό να αντικαταστήσει φωτογραφίες και εικόνες που έχουν κωδικοποιηθεί σε JPG, PNG και GIF formats. 

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του νέου format είναι πως μπορεί να προσφέρει εξαιρετική ποιότητα σε σημαντικά μικρότερα μεγέθη αρχείων. 

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τις «δύο εκδοχές» του νέου αυτού format: 

  • Η πρώτη εκδοχή είναι οι WebP loseless φωτογραφίες και εικόνες: Εδώ, το φωτογραφικό μας υλικό διατηρεί την αρχική του ποιότητα ενώ έχει ταυτόχρονα μικρότερο μέγεθος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναμένετε έως και 26% μικρότερο μέγεθος αρχείων.
  • Η δεύτερη εκδοχή είναι οι WebP lossy φωτογραφίες και εικόνες: Σε αντίθεση με την πρώτη εκδοχή, εδώ, το φωτογραφικό μας υλικό δεν διατηρεί την αρχική ποιότητα εικόνας όμως μπορεί να συμπιεστεί σε ακόμη μικρότερο μέγεθος και να έχει ποιότητα μεγαλύτερη της «απλά αποδεκτής». Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναμένετε από 25% έως και 34% μικρότερο μέγεθος αρχείων.

Καλύτερες ιστοσελίδες με WordPress

Ο συνολικός αριθμός των αλλαγών του WordPress 5.8 αγγίζει τις… 300. 

Αν και ορισμένοι διαχειριστές πάντοτε περιμένουν μερικές ημέρες προτού εγκαταστήσουν νέες εκδόσεις (για να αποφύγουν τα πρώιμα bugs), οι δημιουργοί του WordPress πάντοτε ελέγχουν ενδελεχώς τις νέες εκδόσεις οπότε είναι αρκετά ασφαλές να αναβαθμιστείτε σήμερα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα