Thursday, March 28, 2024

WordPress 5.8: Θα είναι ταχύτερο και θα υποστηρίζει WebP

Good News

To WordPress 5.8 το οποίο θα γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό τον Ιούλιο του 2021 φιλοδοξεί να καταστήσει τις ιστοσελίδες πιο γρήγορες υιοθετώντας υποστήριξη για το format φωτογραφιών WebP.

WebP Image Format

Το WebP είναι ένα format φωτογραφίας επόμενης γενιάς ικανό να αντικαταστήσει φωτογραφίες και εικόνες που έχουν κωδικοποιηθεί σε JPG, PNG και GIF formats.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του νέου format είναι πως μπορεί να προσφέρει εξαιρετική ποιότητα σε σημαντικά μικρότερα μεγέθη αρχείων.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τις «δύο εκδοχές» του νέου αυτού format:

  • Η πρώτη εκδοχή είναι οι WebP loseless φωτογραφίες και εικόνες: Εδώ, το φωτογραφικό μας υλικό διατηρεί την αρχική του ποιότητα ενώ έχει ταυτόχρονα μικρότερο μέγεθος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναμένετε έως και 26% μικρότερο μέγεθος αρχείων.
  • Η δεύτερη εκδοχή είναι οι WebP lossy φωτογραφίες και εικόνες: Σε αντίθεση με την πρώτη εκδοχή, εδώ, το φωτογραφικό μας υλικό δεν διατηρεί την αρχική ποιότητα εικόνας όμως μπορεί να συμπιεστεί σε ακόμη μικρότερο μέγεθος και να έχει ποιότητα μεγαλύτερη της «απλά αποδεκτής». Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναμένετε από 25% έως και 34% μικρότερο μέγεθος αρχείων.

Υποστήριξη από Web Servers και Browsers

Το WebP format δεν είναι καινούριο. Για την ακρίβεια, ανακοινώθηκε από την Google ως ένα format εικόνων με ανοιχτή άδεια χρήσης 11 ολόκληρα χρόνια πριν, πίσω, δηλαδή, στο «μακρινό» 2010.

Χρειάστηκαν όμως 11 χρόνια, αρκετές αλλαγές στις τεχνολογίες που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με το Διαδίκτυο και ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για ταχύτερες ιστοσελίδες για να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου όλοι οι μοντέρνοι browsers προσφέρουν πλέον υποστήριξη για το νέο format εικόνων.

Οι καλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων, το υποστηρίζουν επίσης!

Αν αναλογιστούμε και το επερχόμενο Core Web Vitals update της Google, τότε, το 2021 είναι ίσως η ιδανικότερη χρονιά να για να μετατρέψετε τις εικόνες σας στο νέο format.

Το WordPress ανακοίνωσε πως η διαχείριση WebP φωτογραφιών στην βιβλιοθήκη πολυμέσων θα πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο που τόσα χρόνια όλοι γνωρίζουμε: «Από την έκδοση 5.8 και μετά, θα μπορείτε να μεταφορτώσετε και να χρησιμοποιήσετε WebP εικόνες με τον ίδιο τρόπο που σήμερα «ανεβάζετε» JPEG ή PNG αρχεία. Μοναδική προϋπόθεση: να υποστηρίζει το format ο πάροχος web hosting υπηρεσιών που χρησιμοποιείτε», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, η ανακοίνωση προειδοποιεί: «Στο WordPress, η υποστήριξη για loseless WebP εικόνες θα είναι εφικτή μόνο όταν ο hosting provider χρησιμοποιεί στον server Imagick. Τουλάχιστον έως ότου η LibGD προσθέσει την σχετική υποστήριξη. Επιπρόσθετα, τα κινούμενα και alpha formats δεν θα υποστηρίζονται για τις εικόνες οι οποίες θα γίνονται resize (όταν ανεβάσετε τέτοια αρχεία θα δημιουργούνται lossy εικόνες)».

WordPress, WebP και Μετατροπή Εικόνων

Η έκδοση 5.8 του WordPress θα ενσωματώσει και ένα μενού με τίτλο Health Notices όπου ουσιαστικά ο webmaster θα ενημερώνετε, μεταξύ άλλων, αν ο web hosting provider μπορεί να υποστηρίξει το WebP format.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία κίνηση που στοχεύει να κάνει τη ζωή των publishers λίγο πιο εύκολη. Με μία σύντομη ματιά ο ιδιοκτήτης ενός WordPress ιστότοπου θα είναι σε θέση να ξέρει αν μπορεί να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα της υποστήριξης του WebP format ή αν θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με τον πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων και να ζητήσει την ενεργοποίηση της σχετικής υποστήριξης.

Φυσικά, η σημαντικότερη ίσως ερώτηση εδώ είναι: «Και πως θα μετατρέψω τις ήδη υπάρχουσες εικόνες και φωτογραφίες μου»; Υπάρχουν καλά και άσχημα νέα.

Ας ξεκινήσουμε από τα άσχημα νέα: Το WordPress 5.8 δε θα μπορεί να μετατρέψει αυτόματα τις φωτογραφίες στο νέο format, αν και υπάρχουν σχέδια για απευθείας μετατροπή τους κατά τη διάρκεια της μεταφόρτωσης (αυτό όμως αφορά μελλοντικές εκδόσεις).

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν πολλά δημοφιλή plugin τα οποία μπορούν να κάνουν τη δουλειά αυτή αυτόματα για λογαριασμό σας και κατά επέκταση να βελτιώσουν τους χρόνους της ιστοσελίδας σας.

Κλείνοντας να σχολιάσουμε από την πλευρά μας πως η υποστήριξη του WebP format από το WordPress αποτελεί ένα κομβικό σταθμό στην εμπειρία χρήσης του WordPress καθώς από τη μία βοηθά τους webmasters να επιτύχουν καλύτερα σκορ στο Google Page Experience και από την άλλη διατηρούν το WordPress στο επίκεντρο των εξελίξεων του χώρου των CMS.

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Καλησπέρα σας, δεν γνωρίζουμε κάποιον πάροχο να προσφέρει τέτοια υπηρεσία. Θα χρειαστεί να διαχειριστείτε το θέμα σε επίπεδο development, με την προσθήκη κάποιου plugin. Μια τέτοια υπηρεσία, παρέχεται επίσης και από πλατφόρμες οπως η Cloudflare.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα