Saturday, April 20, 2024

WordPress: Το πιο δημοφιλές CMS για το 2021

Good News

Οι Web Developers συνιστούν WordPress; Πάντως, σύμφωνα με νέα δεδομένα, το WordPress είναι το πιο δημοφιλές CMS για το 2021 (Content Management System) καθώς φέρεται πως χρησιμοποιείται από το 39,5% όλων των ιστοσελίδων παγκοσμίως, με την προηγούμενη μέτρηση (2020) να αναλογεί στο 35% (αύξηση 4,5%). 

Καταμετρώντας μόνο τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS), το WordPress υπερτερεί με μερίδιο αγοράς το διόλου ευκαταφρόνητο 64,1%.

Ταυτόχρονα, όμως, και αυτό είναι ένα σημαντικό δεδομένο που πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη του προτού ξεκινήσει την ιστοσελίδα του, ένας σημαντικός αριθμός ιστότοπων (38,3%) δεν χρησιμοποιεί καθόλου σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. 

Το WordPress, λοιπόν, έχει το προβάδισμα ως το πιο δημοφιλές CMS αλλά η έκπληξη είναι στη δεύτερη θέση όπου κυριαρχεί το Shopify με το μικρό 3,2% της αγοράς. 

Φυσικά, θα αναρωτηθεί κανείς, το Shopify δεν έχει σχεδιαστεί για ηλεκτρονικό εμπόριο; 

Ναι, όμως, όσο το WordPress παραμένει το πλέον δημοφιλές στην αγορά, υπάρχουν παράπλευρα οφέλη.

Το WordPress μπορεί να ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα blogging, το να λέμε όμως ότι παραμένει μία τέτοια πλατφόρμα σημαίνει ότι αγνοούμε όλα τα πρόσθετα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κάτοχοι ιστοσελίδων για να μετατρέψουν το website τους σε σχεδόν οτιδήποτε θέλουν. 

Πάρτε για παράδειγμα το WooCommerce, το οποίο χρησιμοποιείται από το 4,9% όλων των ιστοσελίδων. Δεδομένου ότι το WooCommerce είναι ένα plugin αποκλειστικά για ιστοσελίδες σε WordPress, αυτό καθιστά αυτόματα το WordPress το πιο δημοφιλές CMS για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Όχι το Shopify. 

Το WooCommerce στηρίζει πάνω από το 28,19% όλων των διαδικτυακών καταστημάτων και είναι το πιο δημοφιλές πρόσθετο σε ολόκληρο το διαδίκτυο με μερίδιο διανομής 68%.

Όλα αυτά τα δεδομένα παρέχονται από το W3Techs που παρακολουθεί στατιστικά χρήσης των τεχνολογιών που σχετίζονται με το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου (CMS), λειτουργικών συστημάτων, παρόχων φιλοξενίας ιστοσελίδων (web hosting) και άλλα. 

Είναι το WordPress το καλύτερο CMS;

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, εύκολα κανείς μπορεί να αναρωτηθεί κατά πόσο το WordPress είναι το καλύτερο CMS στο οποίο μπορεί να στηριχθεί για να αναπτύξει την δική του (εταιρική ή μη) ιστοσελίδα. 

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, όμως, και σίγουρα εξαρτάται από το «ποιος ρωτάει».

Κάποιος που επιθυμεί να δημιουργήσει ιστοσελίδα για πρώτη φορά, έχει περιορισμένους πόρους και γνώσεις, μπορεί να προτιμήσει ένα CMS όπως το Wix ή το Squarespace λόγω της φιλικής προς τους αρχάριους φύσης τους. 

Κάποιος που είναι πιο έμπειρος με την τεχνολογία ή κάποιος που δεν επιθυμεί ένα απλό και λιτό website, είναι βέβαιο ότι θα εκτιμήσει το επίπεδο που προσφέρει το WordPress ή το Joomla. 

Πάρτε για παράδειγμα το τελευταίο: μπορεί να μην έχει την απήχηση του WordPress, το Joomla όμως έχει βραβευθεί ξανά και ξανά ως το καλύτερο δωρεάν CMS και… τα έχει όλα. Είναι πολυσύνθετο, ευέλικτο, ασφαλές, κατάλληλο για διάφορους τύπους ιστοσελίδων. 

Παρεμπιπτόντως, για όσους ενδιαφέρονται, σε προγενέστερο άρθρο μας έχουμε αναλύσει 9 διαφορετικούς λόγους που καθιστούν το Joomla το καλύτερο δωρεάν CMS για να διαλέξει κανείς.

Κλείνοντας, σας παραθέτουμε την πλήρη λίστα με τα 10 καλύτερα CMS βάση μεριδίου αγοράς (2021):

      1. WordPress – 39.6%
      2. Shopify – 3.2%
      3. Joomla – 2.2%
      4. Drupal – 1.5%
      5. Wix – 1.5%
      6. Squarespace – 1.5%
      7. Bitrix – 1.0%
      8. Blogger – 1.0%
      9. Magento – 0.7%
      10. OpenCart – 0.6%

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Καλησπέρα Χρήστο. Αναφέρεσαι στην εγκατάσταση του WordPress στον server ή γενικά στη δημιουργία μίας ιστοσελίδας σε CMS (είτε ειδικά σε WordPress είτε σε κάποιο άλλο CMS);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα