Wednesday, May 1, 2024

Google Search Console: Αλλαγές με φόντο τα Core Web Vitals

Good News

Η Google αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα Core Web Vitals μετρούνται και αναφέρονται στο Google Search Console, αλλαγή η οποία αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπειρία χρήσης για τους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων.

Από εδώ και στο εξής, τα metrics που προσδιορίζουν τα όρια για το Largest Contentful Paint (LCP), το First Input Delay (FID) και το Cumulative Layout Shift (CLS) προσδιορίζονται ως <= (μικρότερο από ή ίσο με).

Πριν την αλλαγή, τα όρια για κάθε ένα από τα κριτήρια Core Web Vitals προσδιοριζόταν μόνο ως < (δηλαδή, μικρότερο από).

Αν αναρωτιέστε τι σήμαινε, πρακτικά, αυτό, σκεφθείτε απλά πως τόσο καιρό το Google Search Console ήταν σε θέση να αναφέρει μόνο ένα «καλό» rating, και μόνο -προφανώς- αν οι μετρήσεις ήταν μικρότερες από τα ιδανικά όρια που έχει θέσει η Google.

Πλέον, οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων μπορούν να επιτύχουν μία καλή μέτρηση ακόμη και αν οι μετρήσεις είναι απλά ίσες με τα ιδανικά όρια (δεν χρειάζεται οι ιστοσελίδες σας να είναι «καλύτερες» των ιδανικών ορίων).

Για παράδειγμα, μία ιδανική μέτρηση για το Largest Contentful Painting (LCP) προσδιοριζόταν, πριν την υιοθέτηση των αλλαγών, ως «μικρότερη από 2,5 δευτερόλεπτα».

Αν, λοιπόν, το LCP κατά τη διάρκεια των μετρήσεων ήταν… ακριβώς 2.5 δευτερόλεπτα, τότε ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδες υπό εξέταση θα έβλεπε το μήνυμα «Χρειάζεται βελτίωση» στο Google Search Console.

Κάτι τέτοιο, λοιπόν, δεν ισχύει καθώς για την ίδια ιστοσελίδα, πλέον, ο ιδιοκτήτης της θα αντικρίσει το… «good» rating.

Στην σχετική της ανακοίνωση εντός του changelog, η Google αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ως συνέπεια, ενδέχεται να δείτε αλλαγή στα statuses (προς το καλύτερο) στο συγκεκριμένο report».

Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τα Core Web Vitals (στα οποία θα αναφερθούμε εκτενώς σε επερχόμενο άρθρο μας), θα σας αναφέρουμε επιγραμματικά ποια κριτήρια χρειάζεται να πληροί μία ιστοσελίδα για να ικανοποιεί τα κριτήρια της Google:

  • Largest Contentful Paint (LCP): Πρόκειται για τον χρόνο που χρειάζεται το κυρίως περιεχόμενο μίας ιστοσελίδας για να «φορτώσει». Μία ιδανική μέτρηση του συγκεκριμένου χρόνου είναι μικρότερη ή ίση με 2,5 δευτερόλεπτα.
  • First Input Delay (FID): Ο χρόνος τον οποίο χρειάζεται μία ιστοσελίδα για να καταστεί διαδραστική. Μία ιδανική μέτρηση του συγκεκριμένου χρόνου είναι μικρότερη ή ίση με 100 ms.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Το μέγεθος της απροσδόκητης αλλαγής διάταξης του οπτικού περιεχομένου μίας ιστοσελίδας. Μία ιδανική μέτρηση είναι μικρότερη ή ίση με 0.1.

Πλέον, αφού «μάθατε» λίγα περισσότερα πράγματα για το νέο κριτήριο αξιολόγησης ιστοσελίδων της Google, θα ήταν καλό να ανατρέξετε στο δικό σας Google Search Console να δείτε τις επιδόσεις της δικής σας ιστοσελίδας.

Η ευρεία εφαρμογή των Core Web Vitals ως ranking κριτήριο μπορεί να αργεί, ωστόσο δεν είναι ποτέ «νωρίς» για να ξεκινήσετε να προετοιμάζετε την ιστοσελίδα σας ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τα Core Web Vitals θα γίνουν ranking signal τον Μάιο του 2021.

Σύμφωνα πάντοτε με τον John Mueller της Google, για να κερδίσει μία ιστοσελίδα όφελος στην κατάταξή της στο Google θα πρέπει να πληροί και τα τρία χαρακτηριστικά των Core Web Vitals – οπότε, αν ξεκινήσετε την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας θα ήταν καλό να μη το κάνετε μόνο για ένα ή δύο χαρακτηριστικά αλλά να λάβετε υπόψη σας και τα τρία.

Οι ιστοσελίδες που είναι εντός των ορίων και των τριών Core Web Vitals ενδέχεται να εμφανίσουν ένα ειδικό σήμα στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης (SERPs), επικοινωνώντας ουσιαστικά στον τελικό χρήστη πως η ιστοσελίδα παρέχει μία βέλτιστη εμπειρία χρήσης.

Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή των Core Web Vitals θα μαθαίνουμε όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στον Μάιο.

Stay tuned στο blog της MultiHosting για περισσότερες πληροφορίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα