Tuesday, September 17, 2024

Alexa: 4 στα 10 sites τρέχουν WordPress

Good News

Η χρήση του WordPress καλπάζει με γοργούς ρυθμούς καθώς το πασίγνωστο CMS ξεπέρασε το 40% επί του συνόλου των ιστοσελίδων, εμφανίζοντας αύξηση μεγαλύτερη της τάξεως του 4,6% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020 (35,4%).

Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν από των συνδυασμό στατιστικών στοιχείων της Alexa (ελέγχονται οι top 10 εκατομμύρια ιστοσελίδες) και της Tranco (ελέγχονται τα πρώτα 1 εκατομμύριο sites).

4 στα 10 sites τρέχουν WordPress

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις στατιστικές εκτιμήσεις της W3Techs, κάθε 2 λεπτά ένα νέο site από τη λίστα των Top 10 εκατομμυρίων ιστοσελίδων ξεκινά να χρησιμοποιεί το WordPress ενώ 4 στα 10 sites τρέχουν WordPress.

Ανάμεσα στις πρώτες 1000 ιστοσελίδες παγκοσμίως, το μερίδιο του WordPress είναι ακόμη υψηλότερο καθώς αγγίζει το 51,8%.

Σημαντικό, ακόμη, είναι το γεγονός πως την τελευταία δεκαετία το ποσοστό υιοθέτησης του WordPress είναι σταθερά ανοδικό.

Ο Matthias Gelbmann, CEO της Q-Success (η μητρική εταιρεία πίσω από το W3Techs), εξηγεί τη μεθοδολογία με την οποία λειτουργεί η ανάλυση της W3Techs:

«Ο λόγος για τον οποίο δεν προσμετρούμε όλες τις ιστοσελίδες (σ.σ. στην εξαγωγή των στατιστικών) είναι το γεγονός πως εκεί έξω υπάρχουν τόσα πολλά domains τα οποία είτε δεν χρησιμοποιούνται καθόλου είτε χρησιμοποιούνται για μη θεμιτούς σκοπούς. Θέλουμε να εξαιρέσουμε τα εκατομμύρια των parked domains, τις spam ιστοσελίδες καθώς και όλες εκείνες τις ιστοσελίδες που δεν έχουν αληθινό και πρακτικό περιεχόμενο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν συμπεριλάβουμε στις αναλύσεις μας όλα τα trash domains, οι στατιστικές μας αναλύσεις θα καταστούν λιγότερο χρήσιμες καθώς εκεί έξω υπάρχουν εκατομμύρια ιστοσελίδων που απλώς «τρέχουν» ένα λογισμικό για να παράγουν με αυτόματο τρόπο άχρηστο περιεχόμενο».

Ο. κ. Gelbmann συνέχισε την ανάλυσή του λέγοντας: «Για να μπορέσουμε να καταμετρήσουμε το meaningful web, η μεθοδολογία του W3Techs δεν συμπεριλαμβάνει καμία ιστοσελίδα με default περιεχόμενο (όπως το default content των Apache, Plesk και cPanel), αποκλείει τα ληγμένα domains καθώς και τους λογαριασμούς με suspended ιστοσελίδες. Αποκλείονται επίσης ιστοσελίδες με το «εργοστασιακό» περιεχόμενο του WordPress, δηλαδή το:Hello world! Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!”».

Τον Ιανουάριο, λοιπόν, το Squarespace προσπέρασε τα Drupal και Wix για να γίνει το 4ο πιο δημοφιλές Content Management System με μερίδιο αγοράς 2,5%, πίσω μόνο από το Joomla, το Shopify και το WordPress το οποίο παραμένει σταθερά στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Αν και τα περισσότερα CMS ανοιχτού κώδικα εμφανίζουν μία σταθερή πτώση με τους premium ανταγωνιστές (λογισμικά επί πληρωμή) να ανεβαίνουν σταθερά, το WordPress παραμένει ένας φωτεινός φάρος καθώς πρόκειται για ένα δωρεάν λογισμικό το οποίο συνεχίζει να μεγαλώνει με εκπληκτικούς ρυθμούς.

Ειδικά σε μια εποχή όπου ορισμένα έργα εγκαταλείπουν τις αρχές του ανοιχτού κώδικα κάθε φορά που βολεύονται τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, η επιτυχία του WordPress έχει αποδείξει ότι η σταθερή δέσμευση προς τις ελευθερίες των χρηστών δεν χρειάζεται να έρχεται σε αντίθεση με ένα ακμάζον εμπορικό οικοσύστημα.

Κλείνοντας να σας θυμίσουμε ότι το W3Techs παρακολουθεί στατιστικά χρήσης των τεχνολογιών που σχετίζονται με το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου (CMS), λειτουργικών συστημάτων, παρόχων φιλοξενίας ιστοσελίδων (web hosting) ενώ παράλληλα θα θέσουμε και ένα ερώτημα: Είναι το WordPress το καλύτερο CMS;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, όμως, και σίγουρα εξαρτάται από το «ποιος ρωτάει».

Κάποιος που επιθυμεί να δημιουργήσει ιστοσελίδα για πρώτη φορά, έχει περιορισμένους πόρους και γνώσεις, μπορεί να προτιμήσει ένα CMS όπως το Wix ή το Squarespace λόγω της φιλικής προς τους αρχάριους φύσης τους.

Κάποιος που είναι πιο έμπειρος με την τεχνολογία ή κάποιος που δεν επιθυμεί ένα απλό και λιτό website, είναι βέβαιο ότι θα εκτιμήσει το επίπεδο που προσφέρει το WordPress ή το Joomla.

Πάρτε για παράδειγμα το τελευταίο: μπορεί να μην έχει την απήχηση του WordPress, το Joomla όμως έχει βραβευθεί ξανά και ξανά ως το καλύτερο δωρεάν CMS και… τα έχει όλα. Είναι πολυσύνθετο, ευέλικτο, ασφαλές, κατάλληλο για διάφορους τύπους ιστοσελίδων.

Παρεμπιπτόντως, για όσους ενδιαφέρονται, σε προγενέστερο άρθρο μας έχουμε αναλύσει 9 διαφορετικούς λόγους που καθιστούν το Joomla το καλύτερο δωρεάν CMS για να διαλέξει κανείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα