Friday, April 26, 2024

Search Engine Friendly Web Design (μέρος 1ο)

Good News

Ria T.
Ria T.https://www.multihosting.gr/blog
Υπεύθυνη διαχείρισης περιεχομένου του blog και των Social Media της Multihosting.

Οι μηχανές αναζήτησης περιορίζονται στον τρόπο με τον οποίον ανιχνεύουν και καταλαβαίνουν το περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Μια ιστοσελίδα δεν μοιάζει το ίδιο σε εσάς, σε εμένα, και στις μηχανές αναζήτησης. Σήμερα θα ξεκινήσουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στις τεχνικές εκείνες λεπτομέρειες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν σχεδιάζοντας ή τροποποιώντας την δομή των ιστοσελίδων ώστε αυτές να είναι φιλικές τόσο προς τις μηχανές αναζήτησης όσο και τους επισκέπτες. Όσα εξετάσουμε αυτή τη Δευτέρα μα και τις επόμενες εβδομάδες, είναι αρκετά πολύτιμα δεδομένα για να μοιραστείτε με τους προγραμματιστές και σχεδιαστές σας, έτσι ώστε όλοι όσοι εμπλέκονται με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ιστοσελίδας σας να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης website.

Ανιχνεύσιμο Περιεχόμενο

Για να δουν το περιεχόμενό σας οι μηχανές αναζήτησης και να πετύχετε καλά πλασαρίσματα στην κατάταξη των αποτελεσμάτων, το πιο σημαντικό σας περιεχόμενο θα πρέπει να είναι μορφή HTML κειμένου. Φωτογραφίες, Flash, Java εφαρμογές και άλλου τύπου περιεχόμενο, συχνά αγνοείται ή υποβαθμίζεται από τις «αράχνες» των μηχανών αναζήτησης, παρά τις όποιες εξελίξεις στον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουν να εντοπίζουν το περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Όμως για να διαβεβαιώσετε πως οι λέξεις και φράσεις που θέλετε να δείξετε στους επισκέπτες σας είναι ορατές στις μηχανές αναζήτησης, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να εισάγετε το κείμενο αυτό στην ιστοσελίδα σας σε μορφή HTML. Παρ’όλ’αυτά, όσοι επιθυμούμε πιο προηγμένες μεθόδους εμφάνισης του περιεχομένου ή απαιτούμε υψηλότερη αισθητική, υπάρχουν κάποιες τεχνικές για να το πετύχουμε:

  1. Οι εικόνες σε μορφή .gif, jpg ή png μπορούν να δεχθούν Alt Attributes σε HTML, παρέχοντας έτσι στις μηχανές αναζήτησης περιγραφή του οπτικού περιεχομένου υπό τη μορφή κειμένου
  2. Τα πεδία αναζήτησης μπορούν να υποβοηθηθούν με links πλοήγησης τα οποία είναι ανιχνεύσιμα από τις μηχανές αναζήτησης
  3. Το flash ή java περιεχόμενο μπορεί να βοηθηθεί με περιγραφή κειμένου
  4. Τέλος, περιεχόμενο ήχου ή video θα πρέπει να συνοδεύεται από απομαγνητοφώνηση του κειμένου, εάν οι λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούνται επιθυμούμε να καταγραφούν από τις μηχανές αναζήτησης.

 

Με τα μάτια της μηχανής αναζήτησης

Πολλές ιστοσελίδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το πραγματικά ανιχνεύσιμο περιεχόμενό τους, έτσι…. δείτε με τα μάτια σας πόσο αξίζει να επενδύσετε πάνω στη σωστή δομή της ιστοσελίδα σας. Χρησιμοποιήστε την ιστοσελιδα SEO-browser.com ή απλά το Google Cache για να δείτε ποια στοιχεία της ιστοσελίδα σας είναι ορατά στις μηχανές αναζήτησης και ποια όχι! Για παράδειγμα, δείτε την cached εκδοχή (μόνο κειμένου) της κεντρικής ιστοσελίδας μας στην MultiHosting, κάνοντας click εδώ. 

Βλέπετε τις διαφορές;

Σε μια ιστοσελίδα που εμπεριέχει π.χ. μόνο Flash περιεχόμενο, το αισθητικό της αποτέλεσμα θα είναι ίσως άψογο, δυστυχώς ωστόσο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας δεν θα είναι ορατό σε καμία μηχανή αναζήτησης. Χωρίς links προς το περίεχομενο της, χωρίς κείμενο σε HTML μορφή, μια τέτοια ιστοσελίδα θα είναι πολύ δύσκολο να αγγίξει τις υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

 

Μην χάσετε την επόμενη Δευτέρα!

Όπως οι μηχανές αναζήτησης χρειάζονται να διαβάζουν κείμενο για να κατατάσουν και να εμφανίζουν τις ιστοσελίδες στα αποτελέσματά τους, έτσι χρειάζονται και σωστά δομημένα links για να εντοπίζουν το περιεχόμενο! Την επόμενη Δευτέρα θα εξετάσουμε την σωστή δομή των links που θα πρέπει να έχει μια ιστοσελίδα με σκοπό να συνδράμει τα μέγιστα στην εύρεση του περιεχόμενου της από τις μηχανές αναζήτησης!

Όπως πάντα, θα είμαι εδώ να απαντήσω κάθε σας απορία και κάθε σας σχόλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα