Tuesday, April 30, 2024

6 Βήματα για να κάνετε την ιστοσελίδα σας πιο γρήγορη

Good News

Ria T.
Ria T.https://www.multihosting.gr/blog
Υπεύθυνη διαχείρισης περιεχομένου του blog και των Social Media της Multihosting.

Ας ξεκινήσουμε με το ότι και οι καλύτεροι developers έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, όταν έρχεται η ώρα να διαπραγματευθούν το μείζον θέμα της ταχύτητας φόρτωσης.

Μία από τις δραστηριότητές μας στην MultiHosting είναι η κατασκευή ιστοσελίδων. Άλλες φορές μας ζητάτε να βελτιώσουμε τις ήδη υπάρχουσες ιστοσελίδες σας, να αναβαθμίσουμε την τεχνολογία πίσω από αυτές ή ακόμη και να τις σχεδιάσουμε εξ’ολοκλήρου από την αρχή. Καλούμαστε, λοιπόν, αρκετά συχνά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά σας, και… συγκεντρώσαμε μερικά tips και τεχνικές που θα βοηθήσουν την ιστοσελίδα σας να γίνει πιο γρήγορη, και ίσως να ανέβει μερικές θέσεις στην γενική κατάταξη της Google.

 

«Γιατί η σελίδα μου είναι αργή»;

Μία ιστοσελίδα μπορεί να είναι αργή για πολλαπλούς λόγους. Κακογραμμένος κώδικας, προβληματικά plugins, πολύ αργός ή υπερφορτωμένος server, βάση δεδομένων με κακή χρήση των queries χωρίς optimization για βέλτιστη λειτουργία, κ.α. Στα 6 βήματα που ακολουθούν, συνοψίζουμε την εμπειρία ετών που αποκτήσαμε όλοι εμείς στην MultiHosting, εμπειρία που ήρθε μετά από αρκετά ξενύχτια δημιουργώνοντας ή τροποποιώντας τον κώδικα εκατοντάδων ιστοσελίδων.

1. Ελαχιστοποιήστε τον αριθμό των συστατικών που συνιστούν την ιστοσελίδα σας.

Μεταξύ στοιχείων flash, διάφορων scripts ή stylesheets μπορούν να προκύψουν δεκάδες διεργασίες στο παρασκήνιο οι οποίες με την σειρά τους μπορούν να έχουν σημαντική ή δραματική επίδραση στον χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας σας. Συνδυάστε έξυπνα διαφορετικά style sheets ή αντικαταστήστε τις εικόνες με CSS. Με αυτόν τον τρόπο, τα αιτήματα HTTP που ουσιαστικά κάνουν τα στοιχεία της ιστοσελίδα σας να λειτουργούν… δεν θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν την ιστοσελίδα σας αργή.

2. Συμπιέστε τις μεγάλες ιστοσελίδες.

Την περασμένη χρονιά η Google κατέστησε αρκετά σαφές πως οι καλύτερες πρακτικές SEO ενέχουν την χρήση μεγάλων ιστοσελίδων (long form content) που περιλαμβάνουν περιεχόμενο έτοιμο να διαμοιραστεί από τους επισκέπτες σας, να φτάσει χάρη στα κοινωνικά δίκτυα σε περισσότερους ακροατές – αναγνώστες και να βοηθήσει την σελίδα σας να βαθμολογηθεί πιο ψηλά στα SERPs. Δυστυχώς, όμως, όλο αυτό το περιεχόμενο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον χρόνο φόρτωσης μίας ιστοσελίδας. Προσπαθείστε πάντα να συμπιέζετε τις μεγάλες ιστοσελίδες ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και να καταναλώνουν λίγότερο bandwidth όταν ο επισκέπτης τις προσπελάσει.

3. Χρησιμοποιείστε το browser caching.

Η ενεργοποίησή του θα αποθηκεύσει απαραίτητα αρχεία στον σκληρό δίσκο του επισκέπτη της ιστοσελίδα σας. Κατά συνέπεια, στην επόμενή του επίσκεψη, ο επισκέπτης σας θα μπορεί να δει την ιστοσελίδα σας σε πολύ ταχύτερους χρόνους φόρτωσης.

4. Βελτιώστε το οπτικό περιεχόμενο.

Η αυξανόμενη έμφαση στο οπτικό περιεχόμενο έχει οδηγήσει σε λάθος μονοπάτια πολλούς ιδιοκτήτες ιστοσελίδων. «Αν οι επισκέπτες αρέσκονται σε εικόνες, γραφικά και video, γιατί να μη γεμίσω την σελίδα μου με ανάλογο περιεχόμενο;». Η υπερβολή, ωστόσο, δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος σε κανένα εγχείρημα. Η εσφαλμένη χρήση του οπτικού περιεχόμενου μπορεί να δημιουργήσει σύγχιση στους επισκέπτες, και υψηλούς χρόνους φόρτωσης. Αφιερώστε χρόνο στην σελίδα σας, περιορίστε το μέγεθός τους, μετατρέψτε τις φωτογραφίες σε μορφή JPEG, κάντε χρήση εργαλείων όπως το JPEGMini, εξαλείψτε περιεχόμενο BMP, GIF, TIFF…. οι επισκέπτες σας θα σας λατρέψουν γι’αυτό.

5. Απενεργοποιήστε plugins που δεν σας είναι απαραίτητα.

Πιο συγκεκριμένα, αν η ιστοσελίδα σας βασίζεται στο WordPress, είναι αναπόφευκτο η αλόγιστη χρήση πρόσθετων [plugins] να «χτίσει» αργούς χρόνους φόρτωσης. Αφαιρέστε ότι δεν σας είναι απαραίτητο.

6. Δείτε το πακέτο φιλοξενίας της ιστοσελίδα σας.

Κάποιες φορές η εταιρία που σας φιλοξενεί μπορεί να έχει εξαιρετικές υποδομές αλλά εσείς να έχετε ένα πακέτο φιλοξενίας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας. Συζητήστε το με τον πάροχο σας. Σε άλλες περιπτώσεις, μια μη αξιοπιστη εταιρεία hosting μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην σωστή λειτουργία της ιστοσελίδα σας. Οι περισσότερες εταιρίες hosting κάνουν το λάθος να δημιουργούν ένα πακέτο φιλοξενίας για όλους τους πελάτες τους, τακτική η οποία είναι απόλυτα εσφαλμένη καθώς κάθε ιστοσελίδα έχει τις δικές της ανάγκες.

Τέλος, μη ξεχνάτε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και για εμάς, τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων.  Σε επόμενο άρθρο μας, θα αναλύσουμε ενδελεχώς την τεχνολογία Litespeed. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακριβό σύστημα στο οποίο επενδύσαμε, ικανό να προσφέρει ταχύτητες έως 6 φορές πιο γρήγορες από έναν συμβατικό server, και του οποίου η χρήση είναι από 1 έως 3 περίπου ευρώ πιο ακριβή ανά μήνα για τον τελικό καταναλωτή, χρηματικό ποσό ιδιαίτερα μικρό αν σκεφθεί κανείς τα οφέλη που καρπώνεται. 

 

Εν κατακλείδι

Ακόμη και αν ακολουθήσετε τον οδηγό μας πιο πάνω, θα χρειαστείτε έναν τρόπο να παρακολουθείτε τις επιδόσεις σε τακτική βάση. Η Google θέλει ειλικρινά να κάνει την ζωή των webmasters εύκολη, και εμείς χαιρόμαστε γι’αυτό. Οι ιθύνοντες της εταιρείς δημιούργησαν ένα πολύ ωραίο εργαλείο, το PageSpeed Insights, μία επέκταση για τον Chrome browser η οποία σας βοηθά να ελέγχετε την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας …. όποτε εσείς το επιθυμείτε!

Όπως πάντα, μοιραστείτε μαζί μας τις απορίες σας, τις απόψεις και τους προβληματισμούς σας ή ζητήστε μας μία αρχική εκτίμηση για την κατάσταση της δικής σας ιστοσελίδα σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα