Saturday, April 27, 2024

Να επιλέξω Linux ή Windows server;

Good News

Ria T.
Ria T.https://www.multihosting.gr/blog
Υπεύθυνη διαχείρισης περιεχομένου του blog και των Social Media της Multihosting.

 

Το Linux αποτελεί τον πυρήνα πολλών δωρεάν και ανοιχτού κώδικα λειτουργικών συστημάτων. Από την άλλη, τα Windows είναι ένα «ιδιόκτητο» και εμπορικό λειτουργικό σύστημα. Οι διαφορές τους; Εκτός από όσες αναφέρθηκαν, οι ιδιότητες που ξεχωρίζουν ανάμεσα στους δύο αυτούς τύπους λειτουργικών συστημάτων είναι πολλές και εκτείνονται σε αρκετούς τομείς. Όταν, λοιπόν, έρχεται η ώρα να επιλέξετε το λειτουργικό σύστημα που θα «τρέχει» στον server σας, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πολλές από τις τεχνικές τους διαφορές.

  1. Πρόσβαση: Ως επί το πλείστον, οι Linux servers είναι «headless», στερούνται δηλαδή ενός γραφικού περιβάλλοντος και η διαχείρισή τους λαμβάνει χώρα τοπικά μέσω της κονσόλας ή απομακρυσμένα μέσω SSH. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, πως ο τελικός χρήστης δεν απολαμβάνει ενός εύκολου και γραφικού περιβάλλοντος για την διαχείριση της ιστοσελίδας του, όπως το cPanel. Σε αντίθεση με το Linux, τα Windows δεν είναι συνήθως «headless», αν και κάτι τέτοιο είναι τεχνικά εφικτό. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα Windows μέσω του γραφικού τους περιβάλλοντος ή απομακρυσμένα δια του Server Core μέσω MMC, TS RemoteApp Terminal Services ή Remote Shell. 
  2. Λογισμικό: Σε έναν Linux server θα εγκαταστήσετε συνήθως το λογισμικό της αρεσκείας σας μέσω ενός συστήματος διαχείρισης πακέτων με τοπικά ή απομακρυσμένα software repositories. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε χειροκίνητα binary αρχεία ή να «μεταγλωτίσετε» πηγαίο κώδικα. Στα Windows, συνήθως θα εγκαταστήσετε μόνο binary λογισμικό.
  3. Web Server & Εφαρμογές: Το default λογισμικό για web servers στα Windows είναι το IIS ή αλλιώς Internet Information Services. Πρόκειται ουσιαστικά για τον μόνο web server σχεδιασμένο να εκτελεί το ASP.NET framework. Κατά συνέπεια, αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε ASP.NET, πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσετε έναν Windows server. Σε αντίθεση με τα Windows, ένας Linux server μπορεί να τρέξει έναν μεγαλύτερο αριθμό αντίστοιχων λογισμικών με τα πιο δημοφιλή να είναι ο Apache HTTP Server και ο Nginx. Βέβαια, και τα Windows μπορούν να εκτελέσουν και διαφορετικούς web servers χωρίς ωστόσο επίσημη υποστήριξη.

Υπάρχουν ακόμη περισσότερες διαφορές μεταξύ των δύο λειτουργικών συστημάτων και την λειτουργία τους ως web servers, διαφορές που ωστόσο θα εξετάσουμε σε επόμενο blog post μας. 

 

Στην MultiHosting, διαθέτουμε Apache HTTP Servers  βελτιστοποιημένους ώστε η ιστοσελίδα σας να αποδίδει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της. Μάθετε περισσότερα για τις εξειδικευμένες υπηρεσίες μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Νέα άρθρα